Fler måste ta bussen när Uppsala växer

När Uppsala växer måste kollektivtrafiken stöpas om i grunden för att stan ska klara miljömålen. Snabba stomlinjer kombinerat med lugna närlinjer ska få fler att ta bussen. Samtidigt ska bilisterna lockas bort från city, med morot och piska.

Uppsala2010-04-14 10:58

Just nu arbetar gatu- och trafikkontoret för fullt med att ta fram nya planer för hur kollektivtrafiken ska se ut i ett betydligt större Uppsala. Målet är att dubbelt så många ska ta bussen år 2020, men stan är trång och har för mycket bilar. Att ändra på det kräver långsiktiga insatser. Ett första steg togs redan i höstas då de nya stomlinjerna för busstrafiken startade. Linjerna har hög turtäthet och går fort. Tre rullar i dag. Ytterligare tre ska vara i gång i december nästa år.
- Tanken är att resenärerna snabbt ska komma från stans ytterområden till centrum. Bussarna ska gå så ofta att passagerarna inte behöver hålla reda på någon tidtabell. Det är bara att gå ut och vänta, säger trafiksamordnare Per Odelmalm.

Efter sex månader med stomlinjer kan han konstatera att bussresandet är på väg upp. I genomsnitt har det ökat med sex procent på de tre linjerna.
- Det är lite för tidigt att dra några säkra slutsatser efter ett halvår - om man en gång tappat kollektivtrafik så är det svårt att ta tillbaka den. Men i andra städer har resandet ökat med stomlinjer. Mest i Karlstad med 35 procent, säger Per Odelmalm.

Stomlinjerna ska kompletteras med närlinjer som går en gång i timmen. De ska vara designade för äldre och småbarnsföräldrar och gå förbi vårdcentraler, apotek, köpcentra och annan service. Till det ska finnas kompletteringstrafik som rullar mellan olika stadsdelar. Även speciella insatslinjer ska finnas vid rusningstid.

Priset då, måste ni inte sänka det för att få mer folk på bussarna?
- Nej, säger trafiksamordnare Torkel Kjösnes. Resandet är inte en prisfråga. Folk vill ha kollektivtrafik som går snabbt och punktligt med täta turer och är beredda att betala för det. Att ta bilen är mycket dyrare.
Trots det väntas inte biltrafiken minska. Om bussarna ska kunna hålla sina tider så måste den ner i stans centrala delar.
- Kollektivtrafiken kan bara växa på bilismens bekostnad så vi måste göra det besvärligare att köra genom stan. Vi räknar med att 30 procent av trafiken i centrum är genomfartstrafik så vi måste få bilisterna att ta andra och bättre vägar, säger Tom Karlsson, chef för gatu- och trafikkontoret.
För att klara det så ska den trafikled han kallar Hästskon byggas ut. Hästskon löper i en böj från väg 55 vid Flogsta, via Bärbyleden och vidare över Tycho Hedéns väg fram till Stålgatan i Boländerna. Leden byggs just nu om med rondeller för att förbättra trafikflödena. Parallellt införs dubbdäcksförbud och en 30-zon i innestan. Det blir också förbjudet för bilar att köra in framför centralstationen.
- På så sätt kan bussarna komma fram utan att trängas med bilarna vid resecentrum. Det är något av en nyckel i den nya trafikplanen, säger Tom Karlsson.

I takt med att Uppsala växer så tror han Uppsala måste få en ringled för att kunna hantera bilismen. Det ska ske genom att den planerade Västerleden byggs, från Flogsta via Stadsskogen.

Man brukar säga att nya leder runt städer bara ökar bilåkandet?
- Om det är möjligheten att köra bil eller möjligheten att köpa bil som är avgörande vet jag inte. Det här är politiska frågor och vi har i uppgift att göra det lättare för alla trafikslag att komma fram.

Klarar ni målet att minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent till år 2020 med de här åtgärderna?
- Det vi planerar står bara för en del av det som krävs. Mycket bygger på att bilflottan blir modernare, att andelen miljöbilar ökar och att alla bussar körs på biogas. Andelen bilar ska i stort sett vara konstant, säger Tom Karlsson.

När det gäller spårtaxi och spårvagn så är planerna mer vaga. Tanken är dock att spåvagnar i framtiden ska kunna gå på samma gator som stomlinjerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om