Rummet på Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Akademiska sjukhuset är välfyllt. Men så är det inte varje dag man får besök av en minister – och ännu mer sällan två.
– Ungefär 13 000 till 23 000 flickor riskerar att utsättas för könsstympning i vårt land och hedersförtryck är ett stort samhällsproblem. Vi har nästan som två kulturer i Sverige idag. En där jämställdhet är självklar och en annan där kvinnors rätt hela tiden åsidosätts, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Tillsammans med Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister är hon här för att meddela att regeringen kommer ge sju miljoner kronor till stödlinjer för de som är utsatta för våld i nära relationer och hedersförtryck. Om personalen på NCK bara är väluppfostrade och gästvänliga är oklart men när summan presenteras utbrister en spontan applåd.
– Pengarna ska gå till att kunna besvara fler samtal och då handlar det om bemanning som är den stora utgiftsposten. Jag har precis fått reda på regeringens tillskott och vet inte mer än så faktiskt, säger Johanna Belachew, verksamhetschef vid NCK.
I somras startade NCK stödlinjen Rätt att välja och den riktar sig till de som lever under hedersförtryck. Linjen är ett nationellt provprojekt som pågår året ut med möjlig förlängning 2025.
– Vi har hittills haft endast 100 samtal, men linjen har precis startat. Det gäller för oss att nå ut bättre med information om linjen och det behövs minst två år innan man kan utvärdera verksamheten. Den erfarenheten har vi från våra andra stödlinjer, säger Johanna Belachew.
Stödlinjen för hedersförtryck är den fjärde linjen som NCK ansvarar för. Sedan 2007 finns även Kvinnofridslinjen med 49 000 besvarade samtal per år, men det är många som aldrig kommer fram på grund av att det är så många som ringer.
– Det är även många som inte vågar prata med oss utan lägger på direkt. Men de som faktiskt pratar med vår utbildade personal gör det oftast när det gått en tid i relationen eller i början, men inte i det våldsutsatta akuta läget.
Sedan ett och ett halvt år tillbaka finns även stödlinje för män samt för transpersoner som lever i våld i nära relationer.
– Förut ringde de till kvinnofridslinjen. Samtalen från män har ökat 10 gånger sedan de fick en egen linje.