Fler lever längre med diabetes

Andelen invånare med typ 2 diabetes i Uppsala län ökar snabbt. Ökningen beror dock inte på att allt fler personer insjuknar i denna den vanligaste formen av sockersjuka. Förklaringen är i stället att överlevnaden för personer med diabetes blir allt bättre.

Anna Ringborg.

Anna Ringborg.

Foto:

Uppsala2011-09-21 07:07

Anna Ringborg.Det framgår av en doktorsavhandling av forskaren Anna Ringborg vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.
- Tvärtemot vad vi hade förväntat oss ser vi ingen ökning alls av hur många personer i länet som årligen insjuknar i diabetes typ 2. Men eftersom antalet personer med nyupptäckt diabetes varje år är väsentligt högre än antalet som dör i sjukdomen ökar ändå det totala antalet personer med diabetes fortlöpande från år till år, säger hon.
Under de åtta år som Anna Ringborg studerat steg andelen av befolkningen i Uppsala län med typ 2 diabetes från 2,2 till 3,5 procent, dvs en ökning på totalt 55 procent och en årlig ökning med sex procent. Andelen länsinvånare som årligen fick diagnosen diabetes typ 2 låg däremot kvar oförändrat på cirka 0,4 procent per år under hela perioden.

Avhandlingen kan inte ge något säkert svar på varför överlevnaden förbättrats vid typ 2 diabetes, men Anna Ringborg lyfter fram andra studier som visat att dödligheten i samband med hjärtkärlsjukdom minskat betydligt ända sedan 1980-talet. Högt blodsocker, höga kolesterolvärden och högt blodtryck är tre viktiga faktorer som ökar risken för hjärtkärlsjukdom, njurskador och andra komplikationer vid typ 2 diabetes.
- Glädjande nog har det skett påtagliga förbättringar när det gäller kontroll av blodsocker, kolesterol och blodtryck bland patienter med typ 2 diabetes i Uppsala län. Effektivare behandling med läkemedel, utbildning kring vikten av livsstilsfaktorer och ändrade diagnoskriterier kan ha bidragit till detta, säger Anna Ringborg.

För den växande andelen patienter med typ 2 diabetes kan resultaten ses som ett slags kvitto på att det verkligen går att förbättra prognosen vid sjukdomen genom att följa medicineringen och tillämpa livsstilsråd om till exempel sundare matvanor och mer fysisk aktivitet. Samtidigt visar avhandlingen att det finns stort utrymme för ytterligare förbättringar.
- En ansenlig del av patienterna med typ 2 diabetes i Uppsala län uppnår ännu inte de viktigaste målvärdena för behandlingen, i synnerhet när det gäller blodtrycket. Bara var nionde patient klarar målet att det övre blodtrycket ska vara högst 130 och det nedre blodtrycket ska ligga under 80, säger Anna Ringborg.
Avhandlingen bygger på uppgifter i de datoriserade journalsystemen vid 26 vårdcentraler i Uppsala län. Den mesta vården vid diabetes typ 2 ges vid vårdcentralen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!