Fler lärare än väntat behöriga

Det ser bättre ut med lärarkompetensen än förväntat i Uppsala kommun. Bara sju procent av de fast anställda saknar examen som krävs för att få lärarlegitimation. Men alla har inte lämnat in sina betyg ännu.

Uppsala2011-10-18 08:04

Videon är inte längre tillgänglig

Tidigt i höstas kom uppgifter som pekade på att bara cirka 80 procent av lärarna inom förskola, fritidsverksamhet och skola har den examen som krävs för att den nya lärarlegitimationen som krävs från år 2015. Vård och bildning genomför just nu en kompetensinventering.

De intyg som lärarna hittills skickat in visar att 93 procent har examen. Inom gymnasieskolan har alla som skickat sina uppgifter lärarexamen och är dessutom behöriga i de ämnen de undervisar i. Inom grundskolan undervisar cirka nio procent i något ämne de inte har behörighet i. Men det fattas fortfarande underlag från ett antal skolor.
– Jag tycker 93 procents behörighet är en ganska bra siffra. Men vi har inte fått in uppgifter ännu. Tio procent fattas. Skulle de som återstår inte ha godkänd examen så skulle vi hamna nära 80 procent. Jag tror att många av dem som inte lämnat uppgifter är sjukskrivna eller tjänstlediga och inte har tänkt på saken ännu, säger Berit Svantesson, HR-strateg vid Utbildning och lärande.

Hans Eric Landahl, distriktsordförande i Lärarnas Riksförbund, LR, tror att siffrorna skulle ha sett annorlunda ut om kompetensen för vikarierande lärare kontrollerats.
– De första uppgifterna som kom inkluderade även dem. Jag tycker ändå det ser bättre ut än väntat, men vi har en bit kvar till att alla har behörighet, säger han.

Nästa steg blir att kompetensutveckla dem som inte klarar kraven så att de kan jobba kvar som lärare efter 2015. Det ska ske genom vidareutbildning. Av Uppsalas 3 000 lärare inom förskola, fritidsverksamhet och skola rör det sig om drygt 200 personer som behöver komplettera sin utbildning.
– Det finns anledning för politikerna att börja tänka på hur det ska finansieras. För Lärarlyftet 1 bidrog staten med bidrag. Det är inte tanken för Lärarlyftet 2 som behövs nu. Kommunerna får troligen stå för en större del av pengarna nu. Det innebär att de måste satsa stenhårt för att klara kraven, säger han.

Men först måste inventeringen av lärarkompetensen i kommunen slutföras. När det är klart återstår att se.
– Vi vill ha in uppgifterna så fort som möjligt för att kunna planera utbildningsinsatser. Men det bygger på att lärarna själva gör det, säger Berit Svantesson.

Och den som inte svarar?
– De som inte skickar in något kommer till slut att förklaras obehöriga.

Men det blir först år 2015.

MÅNGA ANSÖKER OM LEGITIMATION

Landets 183 000 befintliga lärare och förskollärare måste ansöka om legitimation före 2015. Fram till tisdagen 11 oktober hade 44 327 ansökt.

Det här krävs för att bli legitimerad lärare:

Examensbevis.

Tjänstgöringsintyg eller yttranden där det framgår att läraren arbetat sammanlagt minst ett läsår på heltid.

Examensbevis över speciallärarexamen för de som

ansöker om att få behörighet i särskolan eller med särskilt stöd i grund- eller gymnasieskolan.

Intyg om kompletteringar för de som vill ha behörighet utöver sitt examensbevis.Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om