Allt fler kvinnor kan pricka av en civilingenjörsexamen i Sverige. Läsåret 2009/10 var det 28 procent kvinnor och 72 procent män bland studenterna. Tio år senare, 2019/20, hade andelen kvinnor ökat med sju procentenheter, till 35 procent kvinnor och 65 procent män.
Någon liknande utveckling syns inte bland de kvinnodominerade yrkesexamensprogrammen som sjuksköterskeprogrammen eller förskollärareprogrammen. Där har könsfördelningen inte förändrats alls under den senaste tioårsperioden.
– En orsak kan vara att civilingenjörsyrken har god status och ger hög lön. Det ger kvinnor mer motivation att söka dit än vad män har att söka sig till de kvinnodominerade yrkena som sjukssköterska eller lärare, säger Anna Bengtsson, UKÄ, Universitetskanslerämbetet.
Uppsala är det universitet som har den bästa jämställdhetsbalansen. Här har 41 procent kvinnliga studenter tagit ut sin civilingenjörsexamen och 59 procent män.
– Det skiljer sig mycket åt mellan inriktningarna. Kvinnor lutar mer åt att välja naturvetenskapliga eller samhällsvetenskapliga inriktningar än de mer traditionella. Kvinnor väljer i högre utsträckning teknik/samhälle, miljö- och vattenteknik samt kemiteknik.
Ingenjörsutbildningarna är de enda stora yrkesprogrammen i Sverige som ännu är mansdominerade och speciellt gäller det inom maskinteknik och datateknik.
En skillnad är också att kvinnor fullföljer utbildningen och tar en examen i högre grad än män.