Bottenplanet i byggnaden ska upplåtas för verksamheter knutna till mat och dryck, och konsultbolaget Optimal har fått i uppdrag att söka hyresgäster till lokalen.
Kenneth Christiansen är vd för Optimal och ser positivt på möjligheterna att hitta hyresgäster:
– Hela bottenplanet är 700 kvadratmeter stort, och det kommer att vara förberett för maximalt fyra restauranger. Hur många det faktiskt kommer att bli är naturligtvis inte klart ännu, och det är mera sannolikt att det blir en större och en mindre restaurang som delar på ytorna.
Att bottenplanet är förberett för restaurangverksamhet med avseende på ventilation och köksutrymmen innebär enligt Kenneth Christensen att kommande hyresgäster kan komma överens med hyresvärden om den slutliga utformningen av lokalerna.
I Godsmagasinet intill nybygget ligger musikpuben Katalin och i Siviahuset har Lucullus restaurang funnits sedan 1967. UKK:s restaurang, flera restauranger längs Vaksalagatan, två hotell med restauranger och på andra sidan järnvägen finns bland andra Stationen, Dryck och Hijazz.
Närheten till så många andra restauranger ser inte Kenneth Christensen som en nackdel för varken nya eller tillkommande restauratörer:
– Tvärtom är det bra att samla liknande verksamheter nära varandra. Det drar mera kunder och det gör också att det finns större valmöjligheter för dem som vill gå ut och äta. Uppsala växer ju också på den här sidan järnvägen, så kundunderlaget ökar.
Katalin Varga som har flera decenniers erfarenhet av att driva restaurang och musikpub och tar den ökande konkurrensen med jämnmod:
– Visst drar det mera folk, men det är inte så lätt att driva restaurang som en del tycks vilja tro. Men i grunden är jag positiv, och jag hoppas att gångstråket mellan Godsmagasinet och Eldaren blir så fint som det sett ut på skisserna. Vi är också glada för att vår uteservering inte påverkas av det nya huset.
Inne på Lucullus står ägaren Bedro Acar och ser med tillförsikt på framtiden trots ökande konkurrens:
– Konkurrens ger kvalitet. Vi har funnits här så länge att några som kommer hit är fjärde generationen stamkunder. Men hit kommer alla sorters gäster, lunch- och middagsätare, Uppsalabor och resenärer på väg till eller från stationen.
Jernhusen AB som bestämt inriktningen på verksamheterna i bottenvåningen ser koncentrationen av restauranger som en service till Uppsalabor och besökare:
– Med många restauranger i ett kluster gör vi det enkelt att hitta en restaurang som passar gästernas önskemål, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.