"Fler kraftproducenter ger längre elpriser"
I stället för att nöja sig med att Vattenfall sänker elpriset kortsiktigt till en nivå som de flesta andra bolag inte klarar av, borde de små och medelstora elbolagen få köpa in sig i Vattenfalls kraftproduktion. Det skulle leda till långsiktigt rimligare elpriser. Det säger vd:n för Sala-Heby Energi, Kenneth Mårtensson.
— Vi köps upp och när det väl är gjort råder närmst oligopol, de stora aktörerna kan sätta vilka priser de vill. Det som blev billigt på kort sikt blir sannolikt dyrt för konsumenterna på lång sikt, säger Kenneth Mårtensson.
Han och ett antal andra chefer för medelstora och små elbolag i landet står bakom ett upprop i vilket man "tar upp kampen för sin fortsatta existens." Även Björklinge Energi i Uppland stöder uppropet.
I Sverige svarar Vattenfall, Fortum och E.on för 90 procent av elproduktionen.
Den mest hotfulla av jättarna framstår dock Vattenfall som sedan dess vd Lars G Josefsson i en tidningsintervju förklarar att målet är att fördubbla marknadsandelen i Sverige.
Rimligare priser
Dagens 120 elförsäljningsbolag kommer under de närmaste åren att minska till kanske 20, tror Lars G Josefsson.
Enligt intervjun ser Vattenfall sitt treåriga fastprisavtal med lägstapris-garanti "som en långsiktig marknadsinvestering, bolaget är beredd att ta förluster i försäljningsverksamheten under flera år för att lyckas." Och, framgår det vidare, Vattenfall är öppet för att köpa de konkurrenter som vill sälja.
Och Vattenfall har råd att både sänka elpriset och köpa mindre bolag. De senaste åren har Vattenfall gjort rekordvinster, bara det senaste kvartalet i år 5 700 miljoner kronor.
De små och medelstora elbolagen hävdar att den verkliga strategin är att göra dem värdelösa och tvinga dem att sälja sina kunder till vrakpris. Bolagens chefer frågar sig om statsråden Mona Sahlin och Thomas Östros är underrättade om det.
Uppropet avser, framgår det av ett pressmeddelande, att upplysa konsumenterna om denna risk och få dem tänka till innan de gör sitt val.
Kenneth Mårtensson hävdar att det som kan leda fram till lägre elpriser på sikt är tvärtom fler kraftproducenter och att det görs skillnad mellan elhandel och elproduktion. Det öppnar för fler ägare med inflytande i kraftproduktionen:
— Bara så kan vi få en fungerande elmarknad och långsiktigt rimligare priser, säger Kenneth Mårtensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!