Tidigare i somras rapporterade tidningen om att allt fler vill skaffa hund i pandemins spår. Många har jobbat hemifrån och haft mer tid och energi för en ny familjemedlem. Men den ökade hundförsäljningen kan också föra med sig oönskade konsekvenser, särskilt till hösten, menar hundpsykologen Lena Carlsson.
– Jag är rädd att det kan ha blivit lite för många spontanköp av hund. Risken är att många inser i höst, när livet förmodligen går tillbaka mer till det normala, att de faktiskt inte alls har tid eller lust att ha hund, säger hon.
Lena Carlsson har redan märkt av ett ökat antal blocketannonser på hundvalpar, något hon tror beror på att människor har börjat ångra sina köp.
– Min gissning är att det är flest blandrashundar som sålts den här våren och sommaren. De som väljer att köpa en renrasig hund har ofta fattat ett mer noga avvägt beslut och kanske väntat längre och då är det nog större chans att man inte ångrar sig, säger hon.
I värsta fall kan en stor ökning av spontanköp av hundar leda till att fler än vanligt behöver avlivas till hösten om de inte lyckas hitta nya ägare.
Susanne Ekstedt, hunduppfödare och ägare av Hungry Hearts Kennel, är också kritisk till uppsvinget av spontana hundköp under coronakrisen. Hon har skärpt reglerna för vem som får köpa hund, och trots att det är tidskrävande menar hon att det är nödvändigt.
– Man kan inte behandla hundar hur som helst. Det är ett stort beslut att skaffa hund och det är inget man bara kan ångra i en handvändning, säger hon.
Nya och oerfarna hundägare som ångrar sina köp har lett till en ökning i omplacering av hundar. För de nya hundägare som ändå behåller sina hundar, har Susanne Ekstedt några tips.
– Det är enormt viktigt att inte lämna hunden för mycket ensam för tidigt i livet. Har man för bråttom med den processen kan det leda till att hunden inte kan vara själv över huvud taget. Separationsångest är ett av de vanligaste problemen hos hundar.
Hon menar vidare att hundar är vanedjur, som mår bäst av tydliga rutiner:
– Det är mycket bättre att placera hunden hos en dagmatte eller på hunddagis än att lämna den ensam. Ju fler och bättre rutiner och stabilitet en hund har i vardagen, desto bättre för hunden. Dagarna bör vara förutsägbara och trygga, säger Susanne Ekstedt.