"Fler kommunala praktikplatser krävs"
Alliansen vill öka pressen på Uppsala kommun att erbjuda arbetslösa fler praktikplatser. Målet är att minska arbetslösheten och hejda de skenande socialbidragskostnaderna. I fjol fick inte ens tio procent av de som var inskrivna vid kommunens jobbcenter praktikplats inom kommunen.
Mohamad Hassan (FP), ordförande i ungdoms- och arbetsmarknadsnämnden, har "tjatat" på förvaltningarna att ta emot fler praktikanter. Det har inte hjälpt.
- Nu inför vi ett ägardirektiv att öppna verksamheten för praktikanter. Målet är att alla som behöver praktik inom kommunen ska få det, säger han.
I ett förslag till nytt arbetsmarknadspolitiskt program ska de kommunala förvaltningarna åläggas att ta emot fler praktikanter.
- Uppsala kommun är en jättearbetsgivare som borde inse nyttan av att hjälpa de medborgare som står utanför arbetsmarknaden. Kommunen har en väldig bredd på sin verksamhet, säger Karin Stranneryd, som är rekryterare vid Jobbcenter.
Ett annat mål är att få ut fler som i dag går på socialbidrag i praktik och arbetet. Då kan kommunen också minska socialbidragskostnaderna som i nuläget stiger kraftigt.
- Kan vi få ut socialbidragstagare i praktik och jobb i stället för passivt bidragsberoende så kan vi få mer pengar över till annat i vår budget. Mitt mål är att alla ska jobba, säger Mohamad Hassan.
Jobbcenter ger praktik i mellan en och sex månader. Mohamad Hassan kan tänka sig att praktikperioderna blir längre.
- Behövs det så kan det bli ett år eller mer om det är svårt för personen att komma ut på arbetsmarknaden igen. Det är bättre än att passivt ta emot bidrag, säger han.
Varför kommunen tar emot så få praktikanter kan ingen riktigt svara på. Enligt Karin Stranneryd är en vanlig motivering att det inte finns tid att ta hand om en praktikant.
- Men då tänker de inte på att vi från Jobbcenter alltid finns med och stöttar och utvärderar hur det går. Arbetsplatsen blir aldrig lämnad ensam med sin praktikant, säger hon.
På Stenhagens kulturcenter driver Jobbcenter ett kafé där arbetslösa får praktisera. Syftet är att de ska lära sig hur ett kaférörelse fungerar i grunden, från inköp och kassaredovisning till arbetsmiljö. Eva Andersson har praktiserat där sedan i november förra året och är nöjd. Hon har varit långtidssjukskriven och utbildat sig till barnskötare. Men kommunen vill helst ha förskollärare så det är svårt att få jobb.
- Jag tycker om att arbeta med barn och kaféet är en del av ungdomsgården så jag träffar många unga. Det är en möjlighet för mig att komma tillbaka, säger hon.
I februari är praktiken slut. Eva Andersson har sökt lite jobb och fått svar men det har ännu inte reulterat i något jobb.
- Men jag har ju knutit nya kontakter här och kan få referenser på att det fungerat bra, så jag hoppas att det ska gå lättare på arbetsmarknaden nu, säger hon.
Många olika yrkesgrupper, från kökspersonal till datatekniker, får hjälp årligen via Jobbcenters praktik.
- Inte sällan är de som behöver hjälp högutbildade. De får ofta fast jobb, säger Karin Stranneryd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!