Fler kollar upp chefen

Du känner att det är dags att pröva vingarna på en annan arbetsplats. Samtidigt vill du inte riskera att få en dålig chef. Då kan du göra som nästan varannan anställd redan gör – kolla upp chefen innan du tar jobbet.

Lars Åkerblom tror det kan vara bra att kolla upp chefen innan man tar jobbet.

Lars Åkerblom tror det kan vara bra att kolla upp chefen innan man tar jobbet.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-09-12 11:05

Som ung och oerfaren vill man bara få in en fot och är inte så nogräknad. Men den som har jobbat ett tag inser hur viktig chefen är. Forskning visar att bra chefer ger lägre sjukfrånvaro och är avgörande för hur man trivs på jobbet, medan dåliga chefer är avgörande för viljan att byta jobb. Nästan hälften kollar upp om chefen verkar bra på en arbetsplats innan de bestämmer sig för att ta anställning där, enligt en undersökning som Kairos Future gjort på uppdrag av rekryteringsföretaget Manpower. Främst är det personer som arbetat några år och vill vidare i karriären som kollar upp chefen på jobb de vill söka.
– Det var en aha-upplevelse att så många arbetssökanden även tittar på chefen. Det är förståeligt. Det har man gjort i alla tider, men mitt intryck är att sociala medier har gjort fenomenet vanligare, säger Gunilla Erngren, chef på Manpower i Uppsala.

För lärare är det här högsta prioritet när de söker nytt jobb. En av orsakerna till det är sannolikt att två tredjedelar av lärarna i undersökningen var missnöjda med sin nuvarande chef. Man vill inte riskera att hamna ur askan i elden. Det vanligaste sättet att gå till väga för att kolla upp en chefsperson är troligtvis det gamla beprövade, att fråga bekanta och deras bekanta. De som är vana vid facebook och andra sociala medier använder dem för att söka information genom sina nätverk. Frågan är bara hur man får fatt på relevant information. Att googla en person ger sällan någon kunskap om hur han eller hon är som chef, men det kan ge hintar. Högre chefer presenterar sig och uttalar sig oftare på nätet än lägre chefer och vissa sticker ut hakan mer än andra.

Problemet är att en mellanchef på ett industriföretag eller en enhetschef på kommunen sällan är offentliga.
– Om dem är det svårt att hitta något, om de inte varit inblandade i några negativa skriverier, säger Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid högskolan i Skövde och som har forskat mycket om ledarskap.
Han konstaterar att chefen är viktig för trivseln och utvecklingsmöjligheterna på jobbet. Men han påpekar att det inte är så enkelt som att bara fråga någon hur bra chefen är och gå efter det. Samma chef kan vara bra för en person och dålig för en annan. Det beror på vad man behöver.
– En del vill ha ordning och reda. Andra vill ha nybyggarstämning och tycker om en annan typ av chef, säger han.

Men det är klart, tillägger han, att om alla säger att en chef är fruktansvärt hemsk så är det något att gå efter. Stefan Tengblad föreslår att man på anställningsintervjun ställer motfrågor. Först och främst måste man tänka ut vilken typ av ledarskap man behöver och vill ha. Sedan kan man höra sig för hur de jobbar på avdelningen, vad de vill bli bättre på och vad chefen tycker är viktigt för en anställd att tänka på. Intuitionen är pålitligast om man har tidigare erfarenheter säger Stefan Tengblad, som tror att det allra viktigaste för att få reda på hur en eventuell blivande chef är, just är att utnyttja anställningsintervjun till att ställa frågor, läsa mellan raderna och känna efter.

UNT frågar: Har du kollat upp chefen innan du tackat ja till ett jobb?

Majken Lundqvist, 70 år, pensionär
– Nej. Det har aldrig känts aktuellt. Jag har arbetat 35 år på SLU och cheferna har varierat men jag har haft bra chefer hela tiden. Om jag skulle kolla upp en chef skulle jag nog börja med att googla på chefens namn.

Jenny Sandin, 30 år, pluggar till lärare
– Jag har aldrig ens funderat på att man kan det. Man kollar ju upp jobbet i sig, men chefen kommer liksom med på köpet. Jag har haft både bra och dåliga chefer, en var så dålig att hon fick sparken från sitt rektorsjobb. Hon fick ingen kontakt alls med sin personal.

Jonas Balkefors, 31 år, arbetar på Ångströmlaboratoriet
– Det har jag faktiskt. Först och främst för att jag var intresserad av att få jobbet och då är det ju bra att veta vem man har att göra med. Jag har haft en del dåliga chefer och det ställer till det en hel del. Jag googlade chefen och hade tur för det fanns mycket information om honom på nätet. Jag fick jobbet och tog det.


Lars Åkerblom, 64 år, pensionär

– Nä, men en gång hade jag hört ryktesvägen att chefen var en riktig rövare. Det var ett säljjobb och jag tog det ändå. Det var en chansning och blev inget vidare. Jag tror det kan vara viktigt att kolla upp chefen, hur man gör vet jag inte. Kanske kan man kolla på internet?

TIPS

Så kollar du upp chefen

- Sök på internet. Har chefen vunnit ledarskapspris, blivit intervjuad eller uttalat sig?

- Fråga bekanta och deras bekanta om de känner till något. Här kan facebook och andra sociala medier vara till hjälp.

- Känner du någon på den aktuella arbetsplatsen? Hör dig för, men var medveten om att det kan vara känsligt att svara ärligt.

- Tänk ut vilken typ av ledarskap du behöver och vill ha och var väl förberedd på anställningsintervjun. Ställ kluriga frågor, till exempel hur informationen fungerar, vad chefen vill med gruppen, de anställdas befogenheter och chefens förväntningar och ledarstil. Be att få träffa några du kommer att arbeta med ifall du får jobbet och fråga dem hur det fungerar.

- Prata med ett skyddsombud eller en facklig representant på arbetsplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om