Ensamhet
Det är inte fler som hört av sig till Studenthälsan under pandemin, snarare betydligt färre. Men det betyder inte att studenterna mått bra psykiskt under våren.
– Ungdomar och unga vuxna vet vi sedan tidigare är en grupp med hög psykisk ohälsa, så det är troligt att många har drabbats hårt av ensamhet och isolering då de redan hade svårigheter innan, säger Viktoria Rick, leg. psykolog på Studenthälsan.
Skyddsfaktorer mot ofrivillig ensamhet och isolering kan vara att ha ett socialt nätverk och att vara etablerad i samhället. Men nya studenter och utbytesstudenter kan sakna detta, speciellt i början av terminerna.
– Det är vanligt att studenter söker sig till oss för att man upplever ensamhet. Man saknar personer omkring sig. Eller man känner sig ensam för att man mer inte har så förtroliga vänner. Man kanske har ett stort nätverk, men inte så djupa relationer, säger Viktoria Rick.
Ett vanligt år ringer drygt 1 000 studenter till Studenthälsans mottagning för att få rådgivning och boka samtal med psykologer eller kuratorer. Våren 2020 minskade samtalen med 40 procent jämfört med hösten 2019.
– Om det beror på att det har varit ett krisläge och man har ägnat sig åt omställningen, åkt hem till sina föräldrar eller på att man har isolerat sig, inte mått bra och inte tagit kontakt, det vet vi inte, säger Viktoria Rick.
På Studenthälsan förväntas fler samtal under hösten.
– De som har ångest, framtidsoro eller hälsoångest från början har en större risk att må dåligt. Det kan vara svårt att sitta hemma på distans, det kräver mycket av en själv.
Men att vara ensam behöver inte betyda att man mår dåligt. En del studenter har upplevt minskade krav under vårens distansstudier, och andra trivs med ensamheten.
– I ett krisläge är det okej att känna sig orolig och vara mer ensam och isolerad. Det är något som alla gör och har gjort under våren. Man kan känna att det är okej att det är så här. Många andra upplever samma sak.
Under våren hade Studenthälsan inga fysiska träffar utan gav rådgivning med videosamtal. I augusti öppnade mottagningen för fysiska besök igen.
För den som känner sig ensam råder Viktoria Rick:
– Våga prata med varandra! Ring gamla kompisar och familjen. Titta vad det finns för verksamhet bland studentorganisationerna och nationerna. Det upphör inte, de anpassas! Våga ta kontakt med andra.