Fler kan få bredband i länet
Ytterligare ett par procent av hushållen i Uppsala län kan få möjlighet att surfa snabbt. I veckan väntas näringsministern svara på länsstyrelsernas begäran om extra pengar till utbyggnaden av bredband på landsbygden.
500 miljoner kronor omfördelades redan för två år sedan. Hittills har nämligen bara en liten del av de 1,6 miljarder kronor som avsattes för skattelättnader använts.
Indikation i veckan
Under veckan väntas en indikation från näringsdepartementet om hur man ställer sig till den senaste framstöten, enligt Peter Dahlström, projektledare både för länsstyrelsernas samarbetsorganisation Länssamverkan Bredband och för bredbandsutbyggnaden i Uppsala län.
- Om man inte omfördelar kan det hända att det blir en miljard över. Det skulle se väldigt konstigt ut när det finns så mycket att göra, säger han.
Om det blir en omfördelning har länsstyrelserna begärt att utbyggnaden ska pågå till slutet av 2008.
30 miljoner länet
Uppsala län har hittills fått 120 miljoner kronor i statligt stöd för att bygga ut bredband i orter med högst 3 000 invånare. Vid årsskiftet ska det vara klart.
- När det här har genomförts är det en grov uppskattning att runt 90 procent av hushållen i landet skulle kunna få tillgång till en bra bredbandstjänst, säger Peter Dahlström, och avser en uppkopplingshastighet på minimum åtta till tio megabit.
Med de efterfrågade 800 miljonerna vill länsstyrelserna ansluta en del av de resterande tio procenten av hushållen. Uppsalas del av potten skulle bli drygt 30 miljoner kronor.
— I vårt område kanske vi kan beta av tre, fyra procent, säger Peter Dahlström.
En metod är att dra fram fibernätet till länets alla telestationer. Utanför Uppsala tätort finns omkring 250 telestationer som hushållen är anslutna till. 45 av telestationerna, varav de flesta ligger i de glesare delarna av Tierps kommun och i västra delen av Uppsala kommun, matas inte med snabb fiberkabel utan med det vanliga telefonnätets kopparledningar. Här går överföringen långsamt.
För att få bättre säkerhet vill man också bygga om så att alla telestationer nås av fibernätet från två håll.
Gamla ledningar
Ett annat problem är de gamla och dåliga telefonledningar som finns över hela länet. ADSL, som är den vanligaste tekniken för att få bredband sista biten in till bostaden, använder telefonnätet. Anslutningen fungerar fint om inte kopparledningen till telestationen är för lång eller för dålig. Om flera abonnenter delar på samma telefonledning blir det problem att skaffa bredband.
Tanken är att förbättra kopparnätet eller satsa på alternativ, som fiberkabel eller olika typer av radiolösningar.
— Att bygga en egen kopparledning till var och en är oerhört dyrbart. Jag vet faktiskt inte hur vi ska lyckas med det, säger Peter Dahlström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!