Fler jobb väntas

Antalet jobb förväntas öka inom hotell- och restaurangbranschen. Det förutspår Arbetsförmedlingen i en ny utredning om jobbläget i Uppsala län.

Förändring krävs. Få sökande passar i restaurangbranschen. Ann-Sophie Myrefelt, hotelldirektör vid Radisson Blu Hotel i Uppsala, vill se en förändring av både utbildningar och sökandes attityd.

Förändring krävs. Få sökande passar i restaurangbranschen. Ann-Sophie Myrefelt, hotelldirektör vid Radisson Blu Hotel i Uppsala, vill se en förändring av både utbildningar och sökandes attityd.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-09-02 07:03

Men det är få sökande som passar i restaurangbranschen, säger Ann-Sophie Myrefelt, hotelldirektör vid Radisson Blu Hotel i Uppsala. Hon berättar att en utannonserad tjänst för serveringspersonal kan inbringa 50-100 ansökningar, men de kommer sällan från sökande med rätt kompetens. Ofta faller det på den sökandes attityd.

– Det är inte superviktigt att man kan lägga knivar och gafflar rätt. Vi vill att man ska kunna hantera olika typer av människor, vara empatisk och förutse gästernas behov. Man ska ha viljan att ge service, känna glädjen i att få nöjda kunder och ha förmågan att kunna sälja. Klarar man inte av det så hör man inte hemma i min bransch.

Enligt Arbetsförmedlingens rapport, som presenterades på måndagen, förväntas antalet jobb öka främst inom privata tjänster såsom hotell och restaurang, handel och företagstjänster.

Någon analys av hur det stundande valet påverkar till exempel den sänkta restaurangmomsen och framtida nyanställningar i den branschen finns inte med i utredningen.

– Det är inget som vi har tagit hänsyn till. Det här baseras på den prognos som togs fram i våras, säger Arbetsförmedlingens utredare Therese Landerholm.

Radisson Blu i Uppsala söker för närvarande serveringspersonal. Restaurangdelen står för 35 procent av den totala omsättningen. Ann-Sophie Myrefelt säger att hotell- och restauranggäster blivit mer krävande, vill att vistelsen ska vara mer av en upplevelse och ställer högre krav på helheten i restaurangbesöket. Hon tycker inte att utbildningarna har hängt med i den utvecklingen.

– Dessutom handlar det mer i dag om relationen mellan gäst och personal. Utbildningarna borde innehålla mer om beteendedvetande. Ju duktigare man är på att känna av olika människor, desto bättre i vår bransch.

Även inom offentliga verksamheten förväntas antalet sysselsatta öka under kommande år.

– Rapporten visar att det är viktigt att ha minst en gymnasial utbildning för att kunna få jobb, säger Arbetsförmedlingens utredare Therese Landerholm.

Den som enbart har gymnasial utbildning kan bättra på sina chanser genom att skaffa körkort. Det gäller till exempel sökande till jobb som undersköterska eller lokalvårdare.

Inom hälso- och sjukvården kommer det framför allt saknas läkare och vidareutbildade specialistsjuksköterskor.

– Nu börjar även bristen på undersköterskor bli stor i kommuner och landsting, säger Therese Landerholm.

Rapport om jobbläget

Arbetsförmedlingens rapport handlar om jobbmöjligheterna för olika yrken under 2014-2015. Rapporten utkommer två gånger per år, den här gången med knappt två veckor kvar till valet. Prognoserna baseras på intervjuer med arbetsgivare i alla branscher. I Uppsala län har 331 privata företag intervjuats samt ett urval statliga arbetsgivare och representanter för verksamhetsområden i kommuner och landsting. De privata företag som intervjuas är ett urval från SCB:s företagsregister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!