Fler jobb trots sämre konjunktur

Arbetsmarknaden i Stockholm och Uppsala påverkas inte av den vikande konjunkturen i vår. Det är fler arbetsgivare som tänker utöka än minska personal under de närmaste tre månaderna, visar Manpowers arbetsmarknadsbarometer.

Uppsala2008-03-11 16:44
Bemanningsföretaget Manpower har intervjuat 55 000 arbetsgivare i 32 länder. I Sverige har 755 svarat på frågan om de tänker nyanställa, behålla eller skära ned personalen under det andra kvartalet. Antalet som tänker utöka minus antalet som tänker minska ger varje region ett värde.
- Vi kallar det en sysselsättningstrend, en barometer som säger vad företagen tror om utvecklingen, säger Hans Makander, informationschef på Manpower.

Regionen Stockholms och Uppsala län rapporterar nu sysselsättningstrenden +13, vilket är stabilt från förra mätningen. Trenden är stabil även i västra och norra Sverige medan exempelvis Skåne visar på en vikande trend.
- Vår sysselsättning är betydligt stabilare än omvärldens just nu. I Nordamerika och Kina faller prognoserna och Norge, som haft allra bäst sysselsättning under högkonjunkturen, följer dem i spåren, säger Hans Makander.

Han säger att det "går hyfsat" för många av de större branscherna just nu. Inte mycket händer, vilket i sig kan vara anmärkningsvärt i en ekonomiskt orolig omvärld och där vi har en exportberoende industri.
- Industrin tuffar ändå på ungefär som vanligt och den inhemska marknaden verkar fungera bra. Ingen avmattning märks, inte ännu.
- Ska man leta efter varningstecken är det i så fall att hotell- och restaurangbranschen minskar sin sysselsättningstrend rejält från förra kvartalet. Det kan vara en indikation på en kommande vändning på arbetsmarknaden, säger Hans Makander.
Allra högst sysselsättningstrend det kommande kvartalet har tillverkningsindustrin (+21) följt av el-, värme- och vattenförsörjning med +16 och handeln +15.
För offentliganställda i vård, skola och omsorg är trenden svaga +2 medan jordbruk, skog och fiske ligger lägst med trenden 0.

Trots att Kina nu saktar ned är det andra asiatiska länder som kliver fram och lämnar de starkaste prognoserna för kvartal två. I Singapore är tongångarna mest optimistiska, därefter kommer Indien, Rumänien, Peru och Costa Rica.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om