Fler högutbildade i Uppsala kommun än i riksdagshuset

Uppsalas kommunfullmäktige har en högre andel högutbildade ledamöter än riksdagen. En förklaring kan vara att befolkningen är bland den mest utbildade i hela Sverige.

Uppsala är en studentstad, vilket kan bidra till den höga andelen utbildade i fullmäktige.

Uppsala är en studentstad, vilket kan bidra till den höga andelen utbildade i fullmäktige.

Foto: Cassandra Grönlund

Uppsala2021-02-04 17:01

– Den enkla förklaringen är att vi är en universitetsstad med två universitet. Studentlivet är nog en vanlig inkörsport till föreningslivet och partierna, säger Erik Pelling (S), ordförande för kommunstyrelsen i Uppsala.

50 000 Uppsalabor – 42 procent av den vuxna kommunbefolkningen, har en högskoleutbildning på tre år eller mer. Det är betydligt vanligare än i resten av Sverige, där bara var fjärde vuxen har en längre eftergymnasial utbildning. Uppsala kommun har Sveriges högst utbildade befolkning utanför Stockholms län.

Och kommunfullmäktige matchar befolkningen. Där sitter kuratorer, jurister, socionomer, statsvetare och civilekonomer. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling är agronom, vilket tog honom nästan fem års studier på Ultuna.

undefined
Erik Pelling är ordförande i kommunstyrelsen, och utbildad agronom.

Uppsala ligger i topp när det gäller utbildade politiska företrädare, enligt en färsk kartläggning av Statistiska Centralbyrån, SCB. I Uppsala har runt två tredjedelar – 65 procent, av kommunfullmäktigeledamöterna en högskoleutbildning på 3 år eller mer. Det är bland den högsta andelen i Sverige och dubbelt så mycket som rikssnittet bland kommunfullmäktigeledamöter. Bara två kommuner har en högre andel högutbildade politiker – Lund och Täby. Enligt rikssnittet har bara var tredje kommunfullmäktigeledamot i landet en motsvarande utbildningsnivå.

Det kan jämföras med att varannan ledamot av Sveriges riksdag har motsvarande utbildningsnivå. Att universitetsstäder som Lund och Uppsala har många högutbildade politiker är inte konstigt, tycker Erik Pelling. Men en kommunfullmäktige där alla har olika bakgrund är att föredra, anser han.

– Ett exempel är vår enskilt största verksamhet, förskola och skola. Där behöver vi såväl barnskötarens, lärarens, kuratorns och föräldrarnas perspektiv när vi fattar beslut. Alla partier skulle behöva bli bättre på att engagera fler Uppsalabor med olika bakgrund, säger Erik Pelling.

Så varför är högutbildade överrepresenterade bland de förtroendevalda? 

– En hög andel högskoleutbildade i Uppsalas kommunfullmäktige speglar nog den betydelse våra två universitet har för Uppsalaborna och för företagen i Uppsala, säger han.

Är bra betyg ett mått på ens pålitlighet, erfarenhet och kompetens?

– Pålitlighet, erfarenhet och kompetens är väldigt viktigt i kommunfullmäktige men det får man inte per automatik med högre utbildning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!