På fredagen kommer Frälsningsarmén tillsammans med socialförvaltningen i Uppsala kommun att presentera en ögonblicksbild om hur läget ser ut på de olika centren i landet och i Uppsala. Det är en dyster bild som målas fram i sammanställningen, där gruppen människor som söker hjälp hos kyrkan blir allt bredare.
Framför allt har andelen hjälpsökande av flera grupper ökat. Bland de hjälpsökande ser man bland annat en allt större andel av yngre personer i akut hemlöshet, kvinnor, fattiga pensionärer, ensamstående mammor och utlandsfödda som söker hjälp.
Charlotte Tillenius är föreståndare för Frälsningsarméns sociala arbete i Uppsala, och bekräftar bilden om att gruppen hjälpsökande har vidgats.
– Sedan jag började för 1,5 år sedan har antalet ensamkommande som fått avslag på asylansökan ökat, av förklarliga skäl. Det är en ny typ av händelse som känns tröstlös och tuff att hantera, de mår ofta psykiskt dåligt.
I sammanställningen av rapporten från Frälsningsarméns center i Stockholm, Örebro, Sundsvall och Göteborg, skriver man att "ett alltför stort antal barn lever i familjer som vräks. För 2015 låg den siffran på 276 barn i hela riket. Det borde vara noll." Och Charlotte Tillenius berättar att man märker av den tuffa bostadsmarknaden även i Uppsala.
– Vi märker att bostadsbristen och tuffa hyror efter renoveringar har gjort att fler människor vänder sig till oss om hjälp. Många som kommer in har stora bekymmer och att vända sig till oss känns som det sista halmstrået.
Hon berättar att hon känner sig frustrerad över situationen som den ser ut i dagsläget.
– Det är en frustration naturligtvis och det känns bedrövligt. Men vi får aldrig låta hopplösheten ta över, vi ska göra det vi kan för alla. Alla människor är lika värdefulla och ska kunna gå rakryggade med huvudet högt.
Charlotta Tillenius hoppas att fredagens presentation kan belysa allvaret i situationen och önskar en ökad satsning på socialtjänsten.
– Jag hoppas på fler billigare lägenheter och att politikerna satsar mer på socialtjänsten. Att ge mer tid till varje individ som behöver hjälp.