Fler fortkörare ska bötfällas

Bilister som kör mer än sex kilometer i timmen för fort får hädanefter räkna med risken att åka fast för fortkörning. Fler poliser ska också övervaka trafiken när Rikspolisstyrelsens nya trafikstrategi för att rädda liv tas i bruk.

Uppsala2006-04-11 10:23
Säkerheten på vägarna ska bli bättre genom hårdare tag mot bland andra fortkörare, rattonyktra och bältesfuskare. Gränsen för rapportering och bötfällning för fortkörning kommer att sänkas till sex kilometer i timmen över hastighetsgräns, från tidigare 10-15. Alla uniformerade poliser som befinner sig ute i trafiken måste engagera sig i trafikövervakningen, vilket det tidigare varit lite si och så med. Polisen ska också vara lika hårda över hela landet, poängteras i den nya trafiksäkerhetsplanen.

Uppsalapolisen fick visa upp sig som gott exempel på detta nya när planen presenterades på tisdagen. Det är den intensiva satsningen längs riksväg 55 mellan Uppsala och Enköping som visat goda resultat, med de medel som nu införs i hela landet. I ett halvår var polis på vägen i stort sett varje dag och man tillämpade de nya reglerna om böter redan vid sex kilometer i timmen för fort.
— Vid jul hade medelhastigheten sjunkit med uppemot fyra kilometer i timmen. Trafikanterna känner av sänkningen och många har tackat oss för att vi äntligen tagit tag i detta. Men somliga undrar om vi inte har bättre för oss, berättar Åke Lövh, chef för trafikpolisen i Uppsala län.

Hur polisen gör bäst nytta är en fråga som underställs hårda prioriteringar när ekonomin är skral: trafiksatsningar, utredningar av vardagsbrott eller pengar för utryckningsverksamhet. Rikspolisstyrelsen har nu satt ner foten till förmån för trafikövervakningen. Uppsalas trafikpolischef tycker att hans 29 medarbetare, jämfört med kolleger i andra län, hela tiden fått "en hyfsad chans att bedriva skapligt bra trafikövervakning".
— Huvudbudskapet för polisen i Uppsala är att fler faktiskt måste engagera sig i trafiken, men för oss trafikpoliser blir det ingen större skillnad, säger Åke Lövh.
Uppsalapolisen når nämligen redan upp till de flesta nya mål som satts upp. Här i länet ska 67 000 alkoholutandningsprov tas varje år och ungefär så många togs förra året. 4 800 flygande inspektioner av fordonsskick ska genomföras i C län, vilket också gjordes förra året. Däremot kommer Uppsalapolisen att få svårt att hinna med alla de företagsbesök som Rikspolisstyrelsen vill se. Kanske kan detta underlättas med den nya uppgiften till polismyndigheterna ute i länen att samarbeta med varandra. Då kan en region dela på en grupp specialiserade på till exempel företagsbesök, tror Åke Lövh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om