Fler förlorar sin taxilegitimation

På några år har antalet återkallade taxilegitimationer mer än fördubblats i Sverige. Under 2002 blev 175 taxichaufförer av med sin legitimation. Förra året återkallades 364 legitimationer varav 14 i Uppsala län.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-08-17 22:56
- Med tanke på att vi har över 2 000 taxiförare i Uppsala län och att det tillkommer 150 nya varje år tycker jag att länets chaufförer är tämligen skötsamma, säger Anders Ringvall vid länsstyrelsen.
Under första halvåret i år har 154 taxichaufförer i landet fått sina legitimationer återkallade. I Uppsala län en.
Stölder, misshandel, förskingring är några av orsakerna till att taxichaufförer får sina legitimationer återkallade.
Enligt Yrkestrafiklagen kan legitimationen återkallas av flera skäl.

Förutom lagbrott kan legitimationen dras in om taxichauffören inte längre uppfyller medicinska krav, exempelvis lider av insulinbehandlad diabetes eller vägrar att uppvisa läkarintyg. Legitimationen kan även återkallas på egen begäran.
Under första halvåret i år har 71 taxichaufförer i landet fått sin legitimation återkallad på grund av lagbrott. Under såväl 2006 som 2005 återkallades 139 legitimationer på grund av att chaufförerna gjort sig skyldiga till lagbrott.
Det är länsstyrelsen i Uppsala som utövar tillsyn över taxichaufförerna i Uppsala län. Genom domar, strafförelägganden och registerutdrag från bland annat Vägverket och polisen tar länsstyrelsen ställning i varje enskilt ärende för en eventuell påföljd.
En taxiförarlegitimation kan återkallas under längre eller kortare tid, från tre månader till fem år.
Exempel 1:
En taxichaufför i Uppsala län fick sin legitimation återkallad i fem år efter att ha gjort sig skyldig till stöld, bilstöld, misshandel, ofredande och överträdelse av besöksförbud.
Exempel 2:
En taxichaufför i Uppsala län fick sin legitimation återkallad i tre år efter att vid upprepade tillfällen förskingrat taxikassan. Chauffören påstod sig ha blivit utsatt för rån och larmade polisen.

Vid mindre förseelser kan länsstyrelsen utfärda en varning istället för att återkalla legitimationen. I Uppsala län är det ovanligt att taxichaufförer tilldelas varningar.
- Om förseelserna upprepas under kort tid kan det bli aktuellt med att återkalla legitimationen, säger Anders Ringvall.
Spelar det någon roll om man gör sig skyldig till förseelser eller lagbrott privat eller i tjänsten?
- Det är värre när det inträffar i tjänsten, det ska man se hårdare på. En legitimation visar ju att man ska kunna lita på chauffören.
FAKTA
En förarlegitimation ska återkallas om innehavaren:
Genom brottslig gärning eller på grund av missförhållanden har
visat sig olämplig att tjänstgöra som förare i linjetrafik eller taxitrafik.
Inte längre uppfyller de medicinska kraven.
Inte följer föreläggande att uppvisa läkarintyg.
På egen hand begär att legitimationen ska återkallas.
Om missförhållandena inte är så allvarliga att legitimationen bör återkallas kan istället varning meddelas.
När återkallelsetiden gått ut får chauffören på nytt ansöka om taxilegitimation. Chauffören måste dessutom avlägga körprov och teoriprov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om