Fler firar nyår på krogen
Att fira in det nya året på krogen stället för hemma tycks bli allt vanligare. På Domtrappkällaren i Uppsala erbjuder man nyårssupé för första gången, och alla 100 platser är uppbokade.
Marcus Israelsson förbereder nyårsfirandet.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Jag tror att en hel del vill gå ut på krogen på nyår och slippa handla och laga mat. Det är väldigt många par som har bokat bord, det är som alla hjärtans dag. Det är fantastiskt kul, mycket kärlek. Vi har till och med ett bröllopspar, säger ägaren Mats Ekizean.
Förra året blev han nerringd av personer som ville boka bord på nyår. I år är det fullbokat. Också andra restauranger i Uppsala har valt att ha öppet under kvällen, som till exempel Ristorante Villa Romana och Oasia, som hade näst intill fullbokat redan i tisdags.
Marcus Israelsson, som är kock på Domtrappkällaren har jobbat som kock i tio år. Han tycker sig se att allt fler går ut och äter också på nyår.
- Det är mycket mycket vanligare nu. Förr satt folk hemma men nu rör sig fler ut. Det är roligt. Det är kul med sådana här kvällar när man får skapa en helt annan meny.
Inne i köket håller resten av kökspersonalen på att förbereda delar av menyn. Rådjurssteken ska saltas och peppras innan den bryns och läggs in i ungen, minimorötterna ska blancheras och smörfräsas och frukt- och nötbrödet ska skäras upp. Men det är ingen stressad stämning. Tvärtom.
- Det är hur lugnt som helst, säger Oscar Lundgren, kock.
Redan för två dagar sedan började de göra i ordning och laga maten och i kylen står rödtungan redo att skjutsas in i ugnen. I frysen väntar champagnesorbeten.
Champagne av den flytande sorten står förstås också på kylning, inne i matsalen.
- Det blir mycket bubbel i kväll, säger Mats Ekizean och går igenom dryckesmenyn.
Blir kvällen lyckad blir det en tradition med nyårssupé på Domtrappkällaren, lovar han. Mats Ekizean önskar att fler, särskilt familjer, gick ut på krogen oftare.
- I Europa är det vanligare att hela familjer träffas och äter ute. Här görs det bara när man ska fira 70-års kalas. Vi får hoppas att det går mer åt det hållet, att folk kan fira ute, också på nyår.
En trappa upp inne i personalrummet står Lisa Larsson, servitris, och stryker sin vita skjorta. Någon stress inför kvällen känner hon inte av, och att det är nyår gör ingen skillnad.
- Det är som en vanlig dag. Kanske lite mer champagne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!