Fler fick indragen sjukpenning

Hårdare bedömning av rätten till sjukpenning har lett till att dubbelt så många som tidigare fått sin ersättning indragen i Uppsala län. Många fler får också nedsatt ersättning. Samtidigt visar granskningen att det är mycket få som fuskar med sjukskrivningen.

Uppsala2004-04-17 00:00
Landets Försäkringskassor har skärpt bedömningen av rätten till sjukpenning sedan årsskiftet. Anledningen är att kassorna bestämt sig för att tillämpa de lagar som reglerar rätten till sjukpenning mer strikt än tidigare. Rätt person ska få rätt ersättning. Den som inte uppfyller kraven för sjukskrivning får inga pengar.

Statistik visar att 39 personer i Uppsala län fick sin sjukpenning indragen under årets tre första månader. Det är mer än dubbelt så många som under andra halvåret 2003. Då blev 33 personer av med ersättningen. Antalet som fick nedsättning av sjukpenning ökade från 4 till 24 personer.
— Vi hade räknat med en ökning i den här storleken och vi tror att det kommer att öka lite till. Vi gör granskningen för att öka kvalitén i våra beslut. Den som kommer in i försäkringssystemet ska göra det rätt från början, säger Ulf Petersson, chef för sjukförsäkringsområdet i Uppsala län.

De som råkar ut för nedsättning eller indragning har oftast ett läkarintyg som är undermåligt eller saknar helt intyg. I vissa fall handlar det om rent fusk.
— Hur många det är vet jag inte. Men de är få, säger Ulf Petersson.
Samtidigt visar granskningen att de allra flesta som är sjukskrivna med läkarintyg har fog för det.
— Vi har cirka 11 000 pågående ärenden i vårt system. Med tanke på det så är andelen som får nedsatt eller indragen sjukpenning marginell.
UNT: Hur mycket pengar sparar ni på indragningarna?
— Vi har en budget på tre miljarder kronor så ekonomiskt är det en droppe i havet för oss, säger Ulf Petersson.

När rätten till sjukpenning bedöms så tittar Försäkringskassan både på läkarintyget, den sjukskrivnes egna uppgifter och på arbetsförmågan. Granskningen sker konternueligt i varje ärende allt eftersom nya läkarintyg för en sjukskriven person kommer in.
— Det är våra försäkringsläkare som granskar intygen. I vissa fall gör dom en annan bedömning av exempelvis arbetsförmåga än den sjukskrivnes läkare. En person som brutit benet kanske kan arbeta deltid om försäkringskassan sköter transporten till och från jobbet, säger Ulf Petersson.
I höst ska kassan gå vidare och erbjuda läkare utbildning i försäkringsmedicin.
— Målet är att läkarintygen ska vara så fullständiga så att vi inte behöver göra den här granskningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om