Fler får sämre lön vid ny anställning
Trots högkonjunkturen får allt fler uppsagda tjänstemän lägre lön och sämre anställningsvilllkor när de får ett nytt jobb.
Det visar en undersökning som gjorts av Trygghetsrådet (TRR) bland 11 000 tjänstemän under första halvåret 2006. Andelen uppsagda tjänstemän som får en lägre lön på sin nya arbetsplats har ökat, från 21 procent första halvåret 2005 till 36 procent i år. Dessutom får fler och fler tjänstemän visstidsanställning, från 27 procent 2005 till hela 41 procent 2006.
- Det är en mycket stor ökning av andelen personer som får visstidsanställning. Plusjobben är en av orsakerna till att fler får visstidsanställningar, lägre lön och sämre befattning, säger Leif Jonsson, chef på TRR region Svealand. Plusjobben är
inte stadigvarande arbeten.
Uppsala län över rikssnittet
I Uppsala län var siffran till och med något högre än riksgenomsnittet: 43 procent fick visstidsanställning.
När det gäller var de nya jobben skapats skiljer sig också Uppsala län från landet i helhet. 20 procent av de uppsagda fick nya jobb inom offentlig sektor, vilket är avsevärt högre än riksgenomsnittet på 13 procent. Den offentliga sektorn är dock stor relativt befolkningen i Uppsala län jämfört med andra län.
Många hittar nytt jobb
En glädjande nyhet i statistiken är att åtta av tio får nytt arbete. Den avgörande faktorn för att få ett nytt jobb var ett bra kontaktnät.
TRR, som ägs av Svenskt näringsliv och Privattjänstemannakartellen PTK, hjälper uppsagda tjänstemän till ny försörjning.
— Sverige befinner sig i en högkonjunktur, men trots det väljer allt fler att visstidsanställa ny personal i stället för att ge dem tillsvidareanställningar. Dessutom anställs allt fler till en lägre lön än vad tjänstemännen hade tidigare. Ett nytt fenomen i sammanhanget är också att männen drabbas allt hårdare även befattningsmässigt, säger Carl-Gustaf Leinar, vd för TRR i ett pressmeddelande.
Kvinnor klarar sig bättre
TRR beskriver utvecklingen att fler män än kvinnor tappar i lön som oväntad. 38 procent av männen fick en lägre lön mot 33 procent av kvinnorna. Motsvarande siffror för första halvåret 2005 var 20 procent av männen och 21 procent av kvinnorna.
- En välvillig tolkning skulle naturligtvis kunna vara att vi håller på att se att löneskillnaderna mellan män och kvinnor håller på att jämnas ut, men det sker i så fall till priset av generellt sänkta löner. Det är extra märkvärdigt med tanke på den pågående högkonjunkturen, säger Carl-Gustaf Leinar.
Män får också i högre utsträckning än kvinnor en lägre befattning vid en ny anställning, 22 procent mot 16 procent. Även detta är en kraftig förändring jämfört med förra året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!