Fler får avslag för bergvärme

Ytterligare två bostadsrättföreningar i Uppsala som vill installera bergvärme har fått nej från miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Uppsala2011-03-12 10:04

Anledningen är att fastigheterna ligger i ett vattenskyddsområde.

UNT har tidigare berättat om flera bostadsrättsföreningar i Uppsala som fått avslag på ansökningar om att byta från fjärrvärme till bergvärme.
I fallen med de två bostadsrättsföreningarna på Sturegatan och Åsgränd, säger nämnden nej eftersom fastigheterna ligger inom ett vattenskyddsområde och på en del av Uppsalaåsen. Därför anser man att det finns en risk för att det skulle kunna medföra risker för människors hälsa och miljö genom att skada grundvattnet.

Uppsala Vatten och Avfall AB säger i sitt yttrande inför beslutet att riskerna finns men att de är acceptabla om installationen av värmepumpar och anläggandet av energibrunnar sker på rätt sätt.
– När det handlar om yttre vattenskyddsområden som i de här fallen så gäller det att man följer de riktlinjer som finns och som är framtagna av Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU). Det handlar bland annat om att isolera borrhålen och se till så att vi inte får upp salt till ytvattnet. Följer man det så bedömer vi att risken är acceptabel, säger Sven Ahlgren, planeringschef på Uppsala Vatten och Avfall AB.

Vid inre skyddsområden avråder man däremot från att anlägga bergvärmepumpar. Sådana områden i Uppsala finns bland annat i Svartbäcken, Sunnersta och Stadsträdgården.
– Det finns så klart en gräns för hur många som skulle kunna göra det här inom ett yttre skyddsområde men vi har svårt att säga att en enskild anläggning skulle innebära en oacceptabel risk, så länge de utförs i enlighet med rekommendationerna. Vi bedömer att riskerna är större när det handlar om att utvinna kyla, säger Sven Ahlgren.

Men miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Urban Wästjung (FP) menar att det var ett lätt beslut för nämnden att säga nej till ansökningarna.
– Vi vill inte ta några risker med Uppsalabornas dricksvatten. Vi ser en ökad trend med ansökningar om att installera bergvärme både i Uppsala och i hela Sverige, så det handlar i slutändan om ett större antal, säger Urban Wästjung.

FAKTA: FJÄRRVÄRME OCH BERGVÄRME

FJÄRRVÄRME
Fjärrvärme innebär att husen i hela eller delar av städer kopplas samman i ett gemensamt kulvertnät (nätverk av nedgrävda ledningar för varmt vatten). Värmen produceras i ett centralt värmeverk eller en central kraftvärmeanläggning.

BERGVÄRME
Bergvärme innebär att man utvinner energi ur grundvattnet genom en bergvärmepump som kyler ner berggrunden och grundvattnet med en cirkulerande vätska i en slang i ett borrhål i marken.

Källa: Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!