Fler fångar föredrar fotboja

Sedan april i år gäller nya regler för när straffet elektronisk fotboja i hemmet kan tillämpas. På frivården i Uppsala märks en ökning bland fängelsedömda som erbjuds och som tackar ja till påföljden fotboja.

Uppsala2005-07-23 00:00
— Man kan konstatera en ökning, men det har gått för kort tid för att dra några långtgående slutsatser om vad de nya reglerna kommer att innebära i praktiken, säger Bo Hoffman, handläggare på frivården.
Från 1 januari till 9 juni i år fick 73 personer i Uppsala län erbjudande om fotboja, samma period förra året var det 55 personer och året innan 28. De som tackar ja till erbjudandet har ökat med 20 procent i år jämfört med de två föregående åren.
— Fotbojan är en populär påföljd i länet, säger Birgitta Eriksson, kanslist vid frivården i Uppsala.

Men att fler erbjuds och tackar ja till elektronisk fotboja behöver inte innebära att fler får det. Vissa krav måste uppfyllas, till exempel ska den dömde ha egen bostad samt någon form av sysselsättning på minst halvtid.
— Vi har ett svårare klientel nu än för några år sedan. Det är fler människor som saknar förankring i samhället och som inte uppfyller kraven, säger Birgitta Eriksson.
Syftet med elektronisk övervakning är att dels att minska trycket på landets fängelser och dels att ge dömda personer bättre chans till återanpassning.

Sedan 1997 finns elektronisk fotboja som alternativ till kortare fängelsestraff samt som en övergång från fängelse till livet i frihet.
Utvidgningen av reglerna betyder att personer dömda till minst 1,5 års fängelse kan avtjäna de sista fyra månaderna med fotboja. Tidigare gällde detta endast dem som dömts till minst två års fängelse.
De med minst två års strafftid kan beviljas upp till sex månader med fotboja. Dessutom kan bojan helt ersätta fängelsestraff på upp till sex månader jämfört med tre månader före den 1 april.

Fakta/Fotboja


Elektronisk övervakning, så kallad fotboja, är ett sätt att avtjäna fängelsestraff i hemmet. Fotbojan fästs vid ankeln och innehåller en sändare som ger signaler till en mottagare i hemmet. Om den intagne lämnar hemmet eller missar tider går ett larm till frivården. Den intagne kan gå till skolan eller jobbet. Minst två oanmälda besök i veckan genomförs varje vecka, med alkoholtest.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om