Fler familjer vill flytta till centrum

Under 2009 ökade Uppsalas befolkning med över fyra tusen personer - rekord! Utvecklingen spås fortsätta. År 2030 ska vi nästan vara en kvarts miljon. Ska alla ha någonstans att bo så måste en massiv utbyggnad av Uppsala ske, samtidigt som allt fler vill till city.

Petra Hedin med dottern Nova.

Petra Hedin med dottern Nova.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-04-12 11:53

Uppsala är inne i en fas med lika starkt inflyttningstryck som Stockholm och andra storstäder. I snabb takt växer nya bostadsområden fram där gamla industrier eller koloniodlare höll till för bara några år sedan. Det sker i Kungsängen, på Kapellgärdet och vid Fyrisvallen. Men förutsättningarna har delvis ändrats. Flyttkedjan ser inte ut som förr. Det nya är att barnfamiljer väljer att bosätta sig centralt.
- Det har överraskat oss och de flesta stora kommuner i landet som växer snabbt. Förändringen har kommit under det senaste decenniet. Vi kunde skönja tendensen men bostadsbyggandet var så lågt då så det syntes inte fullt ut, säger Uppsala kommuns planeringsdirektör Carl-Johan Engström.

De äldre med utflugna barn som skulle lämna plats för de unga familjerna har betalat av lånen på villan, gillar sin trädgård och väljer att stanna kvar.
- Samtidigt är många unga inflyttade är välutbildade och tjänar bra. De pendlar och är inte så intresserade av hus med allt ansvar, säger Göran Carlén planerare vid kommunledningskontoret.
De som väljer city utnyttjar stan på ett helt annat sätt än tidigare. Vill ha nära till kultur och restauranger och gillar gator och torg med rörelse och folkliv.
För att möta de nya behoven måste planeringen av Uppsala förändras i grunden. Tyngdpunkten ska fortfarande ligga i city. Men särskilda stråk ska byggas utanför stadskärnan med plats för butiker, företag, skolor och annan service. Citykänslan ska spridas till andra stadsdelar.
- Vi vill bygga en blandad stad. Från nu kommer vi att ställa krav på att nya hus som har en stor andel butikslokaler i bottenplanet där ett kvarter gränsar mot en gata. Så byggdes den gamla staden - Uppsalas centrum, säger Carl-Johan Engström.

Det finns också ett tryck att skapa fler kontorslokaler centralt framför allt från kunskapsintensiva företag. De vill inte ligga i Boländerna eller andra industriområden.
För att klara bostadsbehoven räcker inte de områden som nu bebyggs. Ulleråkerområdet kan få betydligt fler bostäder än i dag. Kvarteret cementgjuteriet i bortre Luthagen ska bebyggas liksom stora delar av den gamla kraftledningsgatan i Gränby/Årsta området. Fortsättningen på Librobäck intill företaget Q-Med kommer också att öppnas för nya bostäder
Var får vi se ett nytt Sävja eller Stenhagen?
- Något sådant område blir det nog inte. Men vi räknar med att kunna starta en stor utbyggnad öster om Bergsbrunna när området får ett tågstopp, säger Göran Carlén.

Totalt ska mellan 18 000 och 20 000 bostäder ska kunna byggas i de nya stadsdelarna. Ytterligare cirka 5000 i enskilda projekt spridda över stan. Men tillväxten ska inte ske på höjden annat än i undantagsfall.
- I innerstaden vill vi maximalt se sex våningar med möjlighet till en sjunde indragen våning högst upp. Utanför stadskärnan kan det finnas plast för uppstickare. Men det måste vara någon vits med dom, säger Göran Carlén.
För att klara stans tillväxt krävs också fler hyresrätter. I dag är andelen under 30 procent, men efterfrågan stiger. Byggbolagen bygger det som är mest lönsamt och då blir det bostadsrätter.
- Vi jobbar hårt för hyresrätten. Men ett regeringsförslag om friare hyressättning finns. Vi tror att det kommer att öka intresset hos byggbolagen, säger Carl-Johan Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om