Fler elevomflyttningar att vänta

Under onsdagen hålls informationsmöten på Kvarngärdesskolan och Almtunaskolan. Detta med anledning av besluten om skolbyten på flera skolor 2016.

Bilden är tagen vid informationsmötet på Kvarngärdesskolan i förra veckan, då blic-klasserna protesterade emot en uppdelning av årskurserna.

Bilden är tagen vid informationsmötet på Kvarngärdesskolan i förra veckan, då blic-klasserna protesterade emot en uppdelning av årskurserna.

Foto: Isabelle Nee/arkiv

Uppsala2015-12-02 07:00

Elevomflyttningar som sker på grund av att de befolkningsprognoser som finns för Uppsala visat på ett akut behov av förskoleplatser, framförallt på skolor i innerstaden.

I förra veckan skrev UNT om att blic-klasserna i högstadiet skulle flyttas från Kvarngärdesskolan till Gränbyskolan. I det fallet rör det sig om hela klasser som flyttas tillsammans. Nu står det klart att flera skolor drabbas av elevomflyttningar, då hela årskurser försvinner från bland annat Almtunaskolan, där de nuvarande klasserna i stället kommer att dras isär och elever flyttas individuellt inför höstterminen 2016.

Lars Romanus, grundskolechef i Uppsala, medverkar tillsammans med ordförande i utbildningsnämnden Caroline Andersson (S) vid två informationsmöten under onsdagen, där de kommer berätta om regelverket som gäller och bakgrunden till besluten.

Är det inte problematiskt att separera eleverna från varandra?

– Det är det som är den ena sidan av problematiken, den andra är att vi behöver skapa platser för yngre barn och för att göra det behöver vi göra olika omfördelningar. Äldre barn får gå på skolor lite längre bort än yngre, säger han och tillägger:

– Det finns väldigt mycket mer plats för årskurs 6 än för förskolor. Det ska inte vara några problem att få plats.

Det som beslutats är att Almtunaskolan blir en F-5 skola, istället för tidigare där eleverna gått upp till och med årskurs 6. Eriksskolan och Sverkerskolan blir F-3 skolor istället för som tidigare där även årskurs 4 fanns med. Vad det innebär i praktiken är att eleverna och deras föräldrar kommer få göra ett skolval ett år tidigare än beräknat.

– Det kan tyckas som sent, men befolkningsprognosen sprack snabbt. Skolvalet börjar inte förrän i januari. Jag är medveten om att det är kort tid, därför vi får sådana här reaktioner. Det är beklagligt, säger Lars Romanus.

Susanne Howard som är förälder till en elev i årskurs 5 på Almtunaskolan tycker att det inte har informerats tillräckligt tydligt om beslutet och att det påskyndade skolvalet är oroande.

– Man får lite panik och börjar fundera, vart finns det platser nånstans? När det är en sån här stor och ingripande ändring på skolan borde det ha föregåtts av lite mer kommunikation med föräldrarna, säger hon och fortsätter:

– Vi var beredda på att göra valet om ett år, när barnen går i sexan i stället. I brevet vi fick hem står det att årskurs 6 försvinner och att vi "bjuds in att göra ett skolval i januari". Det är oförskämt att få det att låta som att vi får det en inbjudan till skolval när det inte alls är ett fritt val, det är helt andra förutsättningar.

Varför kommer befolkningsprognosen så plötsligt?

– Jag kan inte svara på varför, det är kommunens siffror. Det visar på en totalsiffra i ålderskategorier och den har redan nu spruckit ordentligt. Det handlar om en stor inflyttning och ingen har väl missat att det byggs överallt i Uppsala nu. Det har också varit en ström av nyanlända, säger Lars Romanus.

När det väl kommer till platsfördelning på dem olika kommunala skolorna spelar det dock inte in om man är född i eller hur länge man har bott i Uppsala, här gäller samma regler för alla.

– Inför skolvalet ska alla ha samma möjlighet att göra skolval, vi har ett regelverk för hur det ska gå till, att ge förtur för vissa är inte rättvist ur ett annat perspektiv, säger Lars Romanus och tillägger:

– Kommunala skolor har inte en kö utan där går man efter relativ närhet. På mötet i morgon kommer det finnas med personer som kan förklara hur den här närheten fungerar och mäts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!