Fler eldar med ved – kan råda brist till jul

Rekordhöga elpriser och pandemin kan vara orsaker till att allt fler eldar med ved i hemmet. Men nu varnar en försäljare för vedbrist i jul.

Anna Sverredal, ägare av gården Årby rusthåll, berättar att det främst är vilaägare som köper ved, allra helst av björk.

Anna Sverredal, ägare av gården Årby rusthåll, berättar att det främst är vilaägare som köper ved, allra helst av björk.

Foto: Privat

Uppsala2021-11-06 12:00

Flera vedproducenter som UNT pratat med uppger att vedförsäljningen i länet har skjutit i höjden den senaste tiden.

– Jag har jobbat i vedbranschen i 40 år och försäljningen det här året har jag aldrig sett på maken till, säger Torsten Lindqvist på Ösby gård i Skuttunge.

Även på Årby rusthåll i Storvreta märker man av en ökad efterfrågan, berättar Anna Sverredal som driver gården.

– Ökningen beror nog delvis på de höga elpriserna, men samtidigt har det funnits en ökad efterfrågan ända sedan pandemin började. Nu tror jag att många som varit hemma och eldat har slut på ved, och vill ha mer.

undefined
Tidningspapper brinner lätt, men är inte att föredra när man eldar i öppen spis eftersom det kan hindra lufttillförseln, enligt Naturvårdsverket.

Sverredal förutspår att suget efter ved kommer hålla i sig så länge elpriserna är på samma höga nivå. Men flera producenter i Uppsalaområdet har redan sålt slut, vilket kan leda till vedbrist i jul, berättar en försäljare som vill vara anonym.

Antalet lokala eldstäder, som kaminer, kakelugnar, vedspisar och öppna spisar, har ökat i Sverige de senaste åren.

För Uppsalas del har över 1 500 startbesked – klartecken för en åtgärd som kräver bygglov – getts för att installera eldstäder sedan 2016.

Många uppskattar att tända en brasa i hemmet när mörkret och kylan kryper närmare inpå. Samtidigt är det värt att beakta att vedeldning har en klimatpåverkan och kan drabba människor.

undefined
Gunilla Söderström, doktor i miljökemi och handläggare på Naturvårdsverket, har flera tips på hur man ska tända en brasa på ett skademinimerande sätt.

Röken från brinnande ved ger bland annat ifrån sig små skadliga partiklar, som kan leda till problem med andningen och i hjärt- och kärlsystemet, samt det cancerframkallande ämnet benzo(a)pyren. Det säger Gunilla Söderström, doktor i miljökemi och handläggare på Naturvårdsverket. Dessutom kan sotet spridas till Arktis och bidra till issmältning. Men det finns knep för att minska skadeverkningarna.

– Väldigt mycket av de skadliga ämnena bildas när man tänder brasan. För att minska mängden rök bör man först tända en liten eld med små stickor ovanpå vedträna. När det sedan börjat brinna i veden bildas en glödbädd, som sätter fart på veden man lägger på och gör att det bildas mindre rök.

Men det kan vara svårt att uppnå fullständig förbränning i en kamin eller vedpanna. Då gäller det att ha torr ved, bra lufttillförsel samt att inte slänga in avfall i brasan, säger Söderström. Hon tillägger att eldstäder ser olika ut och att det är viktigt att läsa leverantörens instruktioner för hur man eldar på bästa sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!