Fler byggen slarvar med säkerheten
Hittills i år har Arbetsmiljöverket förbjudit 16 verksamheter i Uppsala län att fortsätta med delar eller hela sin verksamhet. Det är fler förbud än vad som inkom under förra året. En anledning är att byggarna är för macho för att använda skydd.
Enligt Lars Ekström, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket, finns det många anledningar till att det slarvas med säkerheten. En handlar om ekonomiska faktorer.
- Om villaägare ska få sitt tak utbytt och vill pressa priset kan de inte plocka bort tagelpannor. Det är lättare att tumma på säkerheten och komma överens med byggföretaget att dra ned på exempelvis ett skyddsräcke, säger han.
Han menar även att ökad stress inom byggbranschen bidrar till att byggföretag struntar i säkerhetsanordningar. När ett arbete ska utföras effektivt finns det inte alltid tid till att ordna med säkerhetslinor och selar.
- Det jobbar oftast män inom byggbranschen och stämningen är väldigt macho. Att begära skydd kan uppfattas som larvigt.
Enligt Lars Ekström är de allvarligaste skadorna vid arbetsrelaterade olyckor de som inträffar vid takarbeten och därför oroas han över hur byggföretagen tänker när det handlar om säkerhet. Han är även orolig att man på Arbetsmiljöverket inte kommer att kunna göra lika många kontroller i fortsättningen.
- Regeringen har gett Arbetsmiljöverket en 30 procent lägre budget vilket har resulterat i många uppsägningar.
När kontroll görs på ett bygge och det inte uppfyller kraven i arbetsmiljölagen kan arbetsmiljöinspektören hindra byggföretaget att bedriva sin verksamhet.
- Oftast ger vi ett riktat förbud. Om det exempelvis är fallrisk riktar vi då förbudet mot fortsatta arbeten på taket.
Det kan även handla om att maskiner inte används som de ska. Enligt Lars Ekström är det ganska vanligt att man plockar bort skydd från sågar för att de ska komma åt bättre och då kan han rikta förbud till byggföretaget att använda den typen av såg.
Lars Ekström har arbetet som arbetsmiljöinspektör i fem år och har under den tiden sett en svängning i hur byggföretagen tar förbuden.
- Man tar förbuden mer på allvar nu eftersom vi har infört vite i samband med dem. Om de uppsatta kraven inte åtgärdas kan Arbetsmiljöverket kräva in vite genom att ta ärendet till Länsrätten.
Mer information i papperstidningen om vilka verksamheter i länet som inte uppfyller arbetsmiljölagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!