Uppsalas broar blir allt fler och många är mycket omtyckta. Men frågan är hur populär den bro kommer att bli som kommunen för närvarande har på ritbordet. Redan på planeringsstadiet har den rivit upp känslor och orsaken är inte minst placeringen.
Den tilltänkta bron nära Ultuna planeras att gå i en båge i åkerkanten upp mot Hemslöjdsvägen på Nåntunasidan.
Foto: Uppsala kommun
Idén är nämligen att bygga en bro cirka 1,5 kilometer söder om Nåntuna, över naturreservatet Årike Fyris, där det bland annat finns känsliga fågelområden. Även brons längd är omdiskuterad; enligt planerna ska den bli 850 meter lång och bitvis ligga på bropelare. Ännu är inget bestämt men i maj väntas kommunstyrelsen ta upp brofrågan.
Den bro som kommunen planerar vid Årike Fyris ska bli 850 meter lång och gå på pelare. Bilden är bara en idéskiss.
Foto: Uppsala kommun
Idag finns sammanlagt 23 broar i Uppsala – inom en sträcka av drygt en mil inom vad som kan anses vara Uppsalas tätort. Många är anrika men flera har tillkommit under de senaste decennierna.
De flesta känner nog igen Nybron nära Stora torget och Dombron vid Fyris torg. Men det finns en bro som få vet namnet på – trots att den ligger mitt i stan och varje dag passeras av många Uppsalabor.
Den här bron ligger mitt i Uppsala, men var finns den? Och vad heter den?
Foto: Staffan Wolters
Uppsalas troligen största brodoldis heter Kvarnbron och är från 1759. Att den är så pass okänd beror helt enkelt på att den är svår att upptäcka. Bron utgörs nämligen av en liten stenbelagd sträcka mellan Upplandsmuséet och trottoaren mot St Eriks torg. Sträckningen ser ut som en del av gatan men den som lutar sig över räcket kan konstatera att en rännil av Fyrisån flyter där nedanför och att vattnet faktiskt rinner under ett brovalv.
Den för många okända bron utgörs av gatstumpen som leder in till Upplandsmuséet. Av skylten till höger framgår att den heter Kvarnbron.
Foto: Staffan Wolters
Här är alla broar, från norr till söder:
Cykelbro strax norr om Bärbyleden, vid den gång- och cykelbana som leder mot Bärby hage.
Foto: Staffan Wolters
Bärbyleden korsar Fyrisån via Tunabergsbron som öppnades 2007. När bron var halvfärdig rasade den ihop eftersom gjutformarna inte höll.
Foto: Staffan Wolters
Vid Fyrishov ligger Fyrishovsspången som leder mot p-platsen nära Fyrisvallsgatan/Gamla Uppsalagatan.
Foto: Staffan Wolters
Fyrisvallsbron är en del av Gamla Uppsalagatan och förbinder Luthagen med Svartbäcken. Bron, som ligger intill Fyrishov, invigdes 1962. Innan dess fanns en träbro från 1915 på platsen.
Foto: Staffan Wolters
Idunspången är en gång- och cykelbro som utgör en länk mellan Ringgatan och Svartbäcksgatan. Den ligger strax söder om Fyrishov och installerades 2010.
Foto: Staffan Wolters
Strandängsspången går strax norr om järnvägen som passerar Polishuset i Svartbäcken. Spången är byggd ovanpå gamla fjärrvärmerör.
Foto: Staffan Wolters
Den här järnvägsbron är belägen cirka 300 meter söder om Fyrishov och går parallellt med Strandängsspången.
Foto: Staffan Wolters
Fyrisspången anlades 1981. Därmed slapp Fyrisskolans elever gå omvägar till skollokaler i Hästens skofabrik, på andra sidan ån.
Foto: Staffan Wolters
Bro vid Polishuset som sammanlänkar Luthagsesplanaden med Råbyvägen.
Foto: Staffan Wolters
Eddaspången ligger mellan Svartbäcksgatan och Fyrisgatan, i förlängningen av Odensgatan. Den är byggd 1889 och låg tidigare 200 meter nedströms, där Haglunds bro ligger idag.
Foto: Staffan Wolters
Haglunds bro länkar ihop Skolgatan och byggdes 1901. Den har fått namn efter bankmannen August Haglund som donerade pengar till brobygget.
Foto: Staffan Wolters
Järnbron, som förbinder S:t Johannesgatan och Linnégatan, öppnades 1846. Fram till 1964 låg den vid S:t Olofsgatan men flyttades 1987 till sin nuvarande plats.
Foto: Staffan Wolters
S:t Olofsbron bär S:t Olofsgatan. Den 30 meter långa bron är från 1965 och ersatte Järnbron som låg här i över 100 år.
Foto: Staffan Wolters
Kvarnbron ligger undanskymd vid Upplandsmuséet nära S:t Eriks torg. Den lär vara från 1759.
Foto: Staffan Wolters
Dombron är från 1700-talet och en av Uppsalas äldsta broar. Namnet syftar på Domkyrkan. Dombron ligger nära Fyristorg och Gamla torget.
Foto: Staffan Wolters
Nybron leder Drottninggatan över Fyrisån. Broar av olika varianter har legat här i hundratals år. Den nuvarande bron är från 1953.
Foto: Staffan Wolters
Västgötaspången från 1862 ligger mellan Slottsgränd och Bredgränd. Namnet kommer från närliggande Västgöta nation.
Foto: Staffan Wolters
Islandsbron ligger mellan Munkgatan och Bäverns gränd. Den fungerar även som länk till Östra Ågatan och Västra Ågatan. Den byggdes 1841 och har sedan dess renoverats flera gånger.
Foto: Staffan Wolters
Hamnspången är en gång- och cykelbro för passage mellan Stadsträdgården och bland annat Strandbodgatan. Den invigdes 2012.
Foto: Staffan Wolters
Tullgarnsbron är Uppsalas senaste bro och invigningen är planerad till 27 april 2024. Den ligger strax söder om Studenternas IP och har kostat 140 miljoner kronor.
Foto: Staffan Wolters
Kungsängsbron förbinder västra Uppsala med Kungsängsleden. Bron ansluter vid Dag Hammarskjölds väg strax norr om Ulleråker.
Foto: Staffan Wolters
Vindbron, som ligger i höjd med Ulleråker, är tillgänglig för fotgängare och cyklister. Den nuvarande bromodellen öppnade 2018.
Foto: Staffan Wolters
Flottsundsbron är placerad vid Dag Hammarskjölds sydligaste ände, söder om Sunnersta. Invigningen av den senaste brovarianten skedde 2017.
Foto: Staffan Wolters