Enligt den överenskommelse som gjordes mellan länsstyrelsen och Uppsala kommun förra året förband sig kommunen att ta emot 500 nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd. Av dem skulle 50 vara anvisningsbara platser – platser där kommunen garanterar en bostad. Övriga fick ordna sitt eget boende själva hos släktingar eller vänner.
I år vill kommunen tredubbla antalet anvisningsbara platser till 150. Något tal för egenbosättning sätts inte längre upp eftersom det är för osäkert då flyktingarna själva väljer var de vill bosätta sig.
– Från och med nu så kommer vi bara överens med länsstyrelsen om hur många anvisningsbara platser vi tror vi kan skapa, säger Eva Egnell, uppdragsstrateg vid Uppsala kommun.
Länsstyrelsen, som förmedlar behovet till kommunerna, har räknat fram att 1272 anvisningsbara platser skulle behövas i hela länet. Det innebär 755 platser i Uppsala kommun.
– Så många har vi inte möjlighet att ta emot. Bara för att klara 150 personer krävs en långsiktig planering, säger Eva Egnell.
Bostadsbristen är stor så kommunen kommer inte att kunna garantera en egen lägenhet åt alla.
– Vi har just börjat söka möjliga boenden. Vissa kan säkert få egen lägenhet. Vi tittar också på om det går att bygga om vissa kommunala fastigheter. Allt blir inte perfekt men många flyktingar blir ju kvar på invandrarverkets förläggningar annars, säger Eva Egnell som räknar med att den statliga schablonersättningen ska täcka kostnaderna.
Arbetsmarknadsnämnden ställde sig på torsdagen bakom förslaget att tredubbla platserna till 150.
– Nämnden var enig. Nu är det upp till kommunstyrelsen och stadsbyggnadskontoret att få fram bostäderna, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
Fullmäktige tar slutgiltig ställning i frågan, troligtvis i mars. På torsdagens sammanträde beslöts också att kommunen ska satsa på samordning för mottagning av nyanlända flyktingar och ensammkommande barn. I dag är mottagningen uppdelad på flera olika aktörer.