Sedan 2008 har mellan noll och tre barn vräkts varje år i Sigtuna kommun. Men förra året hände någonting. Då vräktes 14 barn från sina hem.
I Hyresgästföreningens statistik finns även barn där en förälder har umgänge men barnen inte bor i den aktuella lägenheten.
En skillnad från tidigare är att alla ansökningar om vräkning har genomförts.
– Det som är anmärkningsvärt är att man inte har kunnat göra några insatser och hjälpa dem vilket tyder på att det är något som har hänt, säger Ibrahim Khalifa, ordförande för ungdoms- och arbetsmarknadsnämnden.
Vad ökningen beror på kan han inte svara på.
– Eventuellt är det så att hyresvärdarna har blivit hårdare i att verkställa vräkningar, säger han.
Kommunen ser allvarligt på siffrorna och ska nu arbeta mer förebyggande för att minska vräkningarna.
I Upplands Väsby vräktes endast ett barn förra året. Där har man bland annat ett projekt som är sponsrat av Väsbyhem, där man tillsammans med socialtjänsten i tid kontaktar de som till exempel uteblivit med en betalning av hyran.
Enligt Ibrahim Khalifa har Sigtunahem varit positiv till ett liknande projekt. Samtidigt som antalet vräkningarna ökar stiger barnfattigdomen i Sigtuna.
De senaste siffrorna som nu presenterades av Rädda barnen kommer från 2009. Där ser man att barn som lever i familjer med låg inkomststandard och försörjningsstöd ökat med två procent i kommunen mellan 2008 och 2009.
Att just Sigtuna kommun har en hög barnfattigdom tror Ibrahim Khalifa bland annat är kopplat till andelen arbetslösa som är något högre i Sigtuna kommun än i länet i övrigt.
– Man kan också misstänka att det finns en utsatt grupp i vår kommun som har råkat ut för den försämring som finns i försäkringssystemet, säger han.
Enligt Ibrahim Khalifa har man vidtagit åtgärder som ska göra det bättre. Bland annat har man infört nya riktlinjer för försörjningsstöd som gör att barnfamiljer lättare kan få stöd.