Vid halvniotiden på torsdagsmorgonen gör sig projektledaren Johan Persson och Alexander Masalin från Upplandsstiftelsen redo att ge sig ut på den lilla flotten som ligger förtöjd alldeles intill Östra ågatan.
– Vi vittjar ryssjan morgon och kväll och även ett par gånger under dagen så att fisken ska behöva vistas i ryssjan så kort tid som möjligt, berättar Johan Persson.
Inför ögonen på kolleger och intresserade Uppsalabor lyfter Alexander Masalin varsamt upp en asp i taget för vägning, mätning och märkning. Dagens första är en välnärd hona som mäter 77 centimeter och väger 4,7 kilo.
– Den största asp vi registrerat vägde 6,2 kilo, det var för två år sedan. Den största i år vägde 5,5 kilo, upplyser Johan Persson.
Han berättar att det är högtrafik just nu under Fyrisåns yta. På bara några dagar har ett 50-tal exemplar av den uppländska landskapsfisken tagit sig uppför asptrappan vid sidan av Islandsfallet och fastnat i ryssjan strax ovanför fallet. Under hela fjolåret registrerades 38 aspar, året före var siffran 18.
– Men man kan inte dra slutsatsen att beståndet har ökat. Den ryssja vi använder i år är större och effektivare än den vi använt tidigare, säger Johan Persson.
Efter proceduren med vägning, mätning och märkning släpps fisken ut i ån och har bara några hundra meter kvar innan slutmålet nås – den strida ström som kallas aspforsen och är belägen strax nedanför Kvarnfallet.
– Efter leken återvänder asparna till Ekoln. Fast då tar den knappast vägen via asptrappan utan simmar rakt ut i Islandsfallet, berättar Johan Persson.
Tidigare i april installerades en ny så kallad fiskräknare vid Islandsfallet. Den klarar också av att filma de fiskar som passerar. Tanken är att man ska kunna se de fiskar som passerar på en webbsida och en bildskärm intill Islandsfallet. Men det kan bli verklighet först nästa säsong.