Flera personer har kontaktat UNT efter att de fått vänta länge på mediciner som inte funnits i apotekens lager. En av dem är Lejla Djibeljan i Märsta som behöver kramplösande medicin mot sina spasmer.
– Det brukar ta en vecka att få dem, nu skulle det ta en månad, säger hon.
Ett annat exempel är Ing-Britt Mattsson från Knutby som, efter att flera apotek i Uppsala uppgett att de inte hade någon blodtrycksmedicin, fick rådet att be läkaren om recept på en ny medicin.
– Det här låter som ett missförstånd, annars skulle det bryta mot alla regler och lagar som finns, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening
Under apoteksmonopolet hade apoteken gemensam lagerhållning och kunde upplysa kunden om vilket apotek som hade en viss medicin inne, men i och med avregleringen har varje kedja eget lager. Branschen har därför infört en praxis som säger att man ska ringa upp konkurrenter för att kontrollera var medicinen finns.
Fungerar den här praxisen?
– Min upplevelse är att den fungerar bra och används i stor utsträckning, säger Johan Wallér.
Däremot anser han att företagarna är bakbundna av komplicerade myndighetsregler som är designade för att hålla kostnaderna nere men är ”för smarta för sitt eget bästa”.
– Problemet har funnits länge och är mångfacetterat. Den största orsaken till lagerbristen är att dagens modell för försäljning av generika, läkemedel utan patent, innebär att apoteken måste sälja ett av de tre billigaste läkemedlen på marknaden. Priserna sätts på månadsbasis och vissa leverantörer klarar inte av att leverera tillräckliga volymer.
En annan anledning är att de över 200 nya apotek som öppnat ännu inte lärt känna sin kundgrupp och vilka mediciner de behöver. Även Läkemedelsverket har fått signaler om att apoteken inte lever upp till lagen som säger att man ska tillhandahålla läkemedel inom 24 timmar om det inte finns ”beaktansvärda skäl”.
– Vi får in en del signaler men inga allvarliga. Råkar man ut för det kan man anmäla det till oss, säger Annika Babra.
Beaktansvärda skäl kan till exempel vara att läkemedlet inte finns hos grossisten eller hos tillverkaren.
Vad fyller en sådan regel då för syfte?
– Den är inskriven i lagen, men det är lite tidigt att dra slutsatser kring vilka orsaker som ligger bakom. Vi kommer att följa detta och det finns i vår fälttillsyn, säger Annika Babra.
Läkemedelsverket granskar nu apoteken för att säkerställa att kraven följs. Än så länge har man hunnit med fälttillsyn på 20 apotek.
– Där verkar allt fungera bra.