Under första halvåret 2010 tog Skolinspektionen och Barn- och elevombudet* emot 1 357 anmälningar om missförhållanden på en skola från föräldrar eller andra personer i Sverige. Jämfört med motsvarande period 2009 har antalet anmälningar ökat med nära 600 ärenden, vilket motsvarar 78 procent.
Och statistiken för Sigtuna kommun är slående lik den för Sverige generellt. Även i Sigtuna kommun har antalet anmälningar ökat, från åtta stycken 2009 till 15 stycken 2010. En ökning med 88 procent. Tittar man ännu längre tillbaka var anmälningarna ännu färre. 2007 registrerades endast tre anmälningar gällande Sigtuna kommun.
På Skolinspektionen vet man inte vad som är orsaken till det ökade antalet anmälningar men förklarar att man gjort en del förändringar som kan ha påverkat. Från och med första oktober förra året blev det till exempel möjligt att göra anmälan över webben.
– Det underlättar att göra anmälningar särskilt för dem som har lite svårare att uttrycka sig i skriftlig form, det är enklare att få stödfrågor, säger Arletta Plunkett, statistiker vid Skolinspektionen.
En annan orsak till ökningen kan vara att skolfrågor har fått mer uppmärksamhet och att Skolinspektionen har blivit mer känd.
– Det är många fall som blivit rätt så omskrivna både i tidningen men även i tv och det skapar också större medvetande bland allmänheten, säger Arletta Plunkett.
Barn- och elevombudet och Skolinspektionen har dessutom gjort en del informationsinsatser där man informerat föräldrar och elever om möjligheten att göra anmälningar.
Den vanligaste kritikgrunden gäller precis som tidigare år särskilt stöd, kränkande behandling, skolplikt och rätt till utbildning eller plats.
Grundskolan S:t Olof är den skola i Sigtuna kommun som anmälts flest gånger under de senaste två åren. Sex gånger har skolan blivit anmäld mellan 2009 och 2010. Anmälningarna gäller bland annat en elevs rätt till utbildning, särskilt stöd och skolans arbete med kränkande behandling. I tre fall har anmälningarna lett till kritik från Skolinspektionen, i ett fall har Skolinspektionen inte haft något att anmärka och i ett femte fall har inget åtgärd bedömts nödvändig. Ett ärende är fortfarande pågående och rör en elev som blivit misshandlad av en annan i skolan.
* Barn- och elevombudet är en del av Skolinspektionen som arbetar med att motverka kränkningar av barn och elever i skola och förskola.