Fler anmäler oro för små barn

Antalet anmälningar till socialtjänsten om barn som far illa har ökat med 65 procent. Förklaringen tros vara en ökad medvetenhet hos människor som jobbar med barn, men också hos grannar och anhöriga.

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2014-06-28 07:00

Anmälningarna om misstanke om att små barn far illa har ökat med 65 procent sedan 2008.

– Det finns inget belägg för att det är en reell ökning. Jag tror att det framför allt beror på ökad medvetenhet, säger Ann-Christine Dahlén, tf myndighetschef och chef för socialjouren och mottagningsenheten IFO barn och unga.

De som arbetar med barn och inom vården är skyldiga att anmäla om de tror att barn far illa. Det gäller till exempel förskolor och skolor, psykakuten, barnakuten och barnskyddsteamet.

– På Akademiska sjukhuset har de blivit mer uppmärksamma. Om de till exempel får in en förälder som mår dåligt tänker de nu på barnen också, säger Ann-Christine Dahlén.

Inom skolan finns bättre rutiner och handlingsplaner och även där har framför allt medvetenheten ökat. Men de som anmäler är även grannar och anhöriga.

– De påverkas av skriverier i media. Det finns en allmänt ökad medvetenhet om att små barn kan fara illa och att man ska uppmärksamma det, säger Ann-Christine Dahlén.

Socialtjänstlagen skärptes förra året och kräver nu ett snabbare agerande från socialtjänsten. Inom 24 timmar måste en skyddsbedömning göras av om en akut åtgärd krävs. Inom två veckor måste en förhandsbedömning göras om huruvida en utredning om skydd eller stöd behöver inledas. I april 2013 inrättade socialtjänsten i Uppsala en särskild mottagningsenhet för barn och unga som tar emot alla nya anmälningar. Den har gjort skillnad.

– Det blir bättre när den som ska göra en anmälan vet vart man ska vända sig och vi blir duktigare på akuta bedömningar, säger Ann-Christine Dahlén.

Socialtjänsten är skyldig att informera dem som möter barn i arbetet om att de har anmälningsplikt och vad de ska vara uppmärksamma på. Det kan handla om beteenden som man reagerar på, säger Ann-Christine Dahlén och ger några exempel:

– Hög frånvaro, förändrat beteende, ett barn som mår dåligt eller är inblandat i bråk. Eller att barnet har berättat saker som hänt hemma, fått en smäll eller sett saker som det inte borde se.

Man behöver inte vara säker för att anmäla till socialtjänsten. Det räcker att man känner oro eller vill rådgöra med någon.

Ann-Christine Dahlén hoppas på bra sommarväder, det kan minska risken för att barn far illa.

– Om vädret är dåligt är man inne mera och mer uppe i varandra. Då kostar aktiviteter mer också. Det innebär större påfrestningar, säger hon.

Orosanmälningarna för små barn ökar

Socialtjänsten i Uppsala har haft en stadig ökning av anmälningar om misstanke om att barn i åldern 0–12 år far illa. Åren 2008–2012 ökade anmälningarna från 1 002 till 1 652 , motsvarande 65 procent (för 2013 finns siffror för januari–juli: 968 anmälningar, vilket pekar på fortsatt ökning). Antalet inledda utredningar ökade från 643 till 929, vilket är ungefär på samma nivå procentuellt sett. Antalet omedelbara omhändertaganden är dock ungefär oförändrat.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om