Under årets första sex månader har 115 anmälningar om matförgiftning inkommit till miljökontoret i Uppsala. Vid samma tidpunkt i fjol var antalet 88, och kring den nivån har antalet legat några år bakåt.
Ett så kallat normalår får miljökontoret in omkring 160 anmälningar. Att halvårsstatistiken redan har passerat hundra anmälningar, kan vara tecken på ett rekordår.
– Det vi får in är bara toppen av ett isberg. Det är ganska många enstaka matförgiftningar, sådana som är svåra att värdera, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör vid Uppsala kommun.
Varför det är så många anmälningar just i år vet ingen. Yvonne Linné tror att det har att göra med att fler blivit duktiga på att anmäla, bland annat via en relativt ny funktion på kommunens hemsida.
– Det är viktigt vid en matförgiftning att snabbt få igång en utredning så att man kan hindra andra att bli sjuka. Det kan hända att en restaurang har gjort fel eller har missat något, men de kan också ha fått något dåligt levererat till sig. Man kan inte säga att någon gjort fel utan att veta.
När man insjuknar och är osäker på varför, kan man först ta reda på om andra man åt tillsammans med också insjuknat.
– Om exempelvis en i familjen eller i ett sällskap sjuknar i dag, nästa i morgon bitti och en tredje i morgon på eftermiddagen rör det sig troligare om en annan smitta än via maten, säger Yvonne Linné.
Så här mitt i sommaren ökar risken för matförgiftning. Förr sades det att rötmånaden inföll under ”fruntimmersveckan” i slutet av juli. Men i dag anses i stället rötmånaden var ett begrepp som är mer väderrelaterat.
– Det har varit en period nu med det som meteorologerna kallar högsommarvärme. Det är varmare, vi äter ute mer och då ökar risken för att produkterna blir varma, då gäller det att vara mer uppmärksam, säger Magnus Simonsson, senior mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
En av de vanligaste bakterierna som orsakar matförgiftning i Sverige är campylobacterinfektion. Årligen rapporters omkring 8 000 fall till Smittskyddsinstitutet, och bakterien återfinns ofta i olika livsmedel som till exempel kyckling.
– Det är inget som visar att det reellt sett är en kraftig uppgång. Men däremot så är det så att varje år bakteriella infektioner stiger under sommarmånaderna, säger Magnus Simonsson.