Fler anmäler diskriminering
Intresset för att få hjälp av Diskrimineringsbyrån Uppsala ökar. Närmare 100 ärenden om diskriminering registrerades under förra året.
Många av de ärenden som privatpersoner tog upp handlade om att de känt sig diskriminerade i kontakt med myndigheter såsom socialtjänsten, Försäkringskassan, sjukvården och Arbetsförmedlingen.
- Vi ser att behovet finns. Allt fler vet att vi finns och de hänvisar andra till oss, säger Lina Gidlund som är verksamhetsansvarig för DU.
Diskrimineringsbyrån Uppsala har funnits sedan 2005 och startades av Uppsala föreningsråd som ett led i arbetet med integrationsfrågor i Uppsala kommun. Även i år ser antalet ärenden ut att öka. Under första kvartalet i år har 45 nya ärenden registrerats.
Diskrimineringsbyrån ingår i ett nätverk av liknande organisationer i andra delar av landet. I veckan har de en gemensam konferens i Uppsala. Bland annat medverkar Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna och målsättningen är att ha ett nära samarbete med DO.
- Vi har ett samarbete med DO som bara blir bättre, säger Lina Gidlund.
Verksamheten i Uppsala drivs med statliga bidrag. Målsättningen är att kunna lösa situationer lokalt och på ett tidigt stadium. För dem som inte vill att det som hänt ska bli offentliga handlingar hos ombudsmännen vid DO, kan Diskrimineringsbyrån vara ett alternativ.
- Våra ärenden blir inte offentliga, vi har tystnadslöfte, säger Lina Gidlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!