Fler angrips av hundar

Antalet personer som tvingats uppsöka vård på sjukhus för hundattacker har ökat kraftigt i landet under 2000-talet. I Uppsala län stiger siffrorna efter en nedgång kring 2005. Kvinnor drabbas oftare än män.

Malin Nelsons tollare hunden Keno har klarat sig bra i brukshundsklubbens spårtävling.

Malin Nelsons tollare hunden Keno har klarat sig bra i brukshundsklubbens spårtävling.

Foto: Monika Miranda Maureira

Uppsala2012-04-22 14:09

Tre ryttare angrips av två lösspringande hundar. En flicka blir biten i ansiktet av en rottweiler. En hund som hoppar ur en bil river en kvinna med barnvagn. Det är några exempel på hundattacker som rapporterats de senaste åren, och de ökar i antal. Siffror från Socialstyrelsen visar att 218 personer fick sjukhusvård för hundbett 2001. Tio år senare hade siffran ökat till 326. I Uppsala län skadades elva personer så svårt att de fick lov att söka sjukhusvård.

Anledningen till hundattackerna kan vara flera. Men ansvaret vilar alltid på hundägaren. Det anser Thomas Lundin, ordförande i Uppsalas Brukshundklubb.
– Det är tillsynen som brister. Som hundförare har man ett strikt ansvar för sin hund på samma sätt som en bilförare har ansvar för sitt fordon. Man är skyldig att ha uppsikt och försöka undvika en olycka. Men i allt för många fall saknas kunskapen, säger han.
Det går inte att skylla på hunden. Enligt Thomas Lundin fungerar alla hundar ungefär på ungefär samma sätt. De vill instinktivt jaga ett byte, försvara sitt område, sin husse eller familjen. När instinkterna tar över är de mer eller mindre okontrollerbara.
– För att klara det måste hundägaren ha ledarskapet så att hunden vet att det alltid är husse eller matte som bestämmer. Man måste också ha koll så man ser om något händer runt omkring som kan locka hunden. Många tror att de känner sina hundar, har dem lösa och så en dag tar plötsligt instinkterna över. I det läget kan de inte göra något. När hunden jagar kopplar den bort allt, hör inte, känner inte, säger han.

Thomas Lundin tycker dock inte hunden gör något fel. Den vet inte vad som är förbjudet om inte hundägaren lärt den det.
– Har man inte kontroll på sin hund så måste man ha den kopplad. Det gäller speciellt hundraser som pitbull som är avlade för att ta eller döda sitt byte, säger han.
Kristina Karlsson från Knivsta som är med i brukshundklubbens spårtävling med schäfern Myran anser att det är viktigt att aktivera sin hund.
– Annars hittar den på egna saker som att jaga andra hundar, jaga vilt eller att bitas, säger hon.
För den som drabbas kan det få svåra följder. Sammantaget tillbringade de som skadades 2010 totalt 1 000 dygn på sjukhus för att läka sina sår. Uppsalapolisen får ta emot många anmälningar om hundattacker, men långt i från alla leder någon vart.
– Det är inte lätt att reda ut. Anmälningarna är av skiftande kvalitet. Vissa gör en anmälan därför att de upplevt det otäckt att en hund morrar eller skäller och så finns det förstås ett antal olämpliga hundägare. Men det är inte så många som är riktigt försumliga, säger polisinspektör Lars Magnusson.

Bara ett fåtal fall går till domstol. Det gäller främst de attacker som kan rubriceras som vållande till kroppsskada eller hundägare som brutit mot lagen om tillsyn över hundar.
En majoritet av dem som drabbads av bettskador är kvinnor. Vad det beror på är oklart
– En förklaring kan vara att fler kvinnor har hundar. I många hundklubbar är kvinnorna överrepresenterade. Kanske kan det också bero på att män är fysiskt större och mer avskräckande. Det är svårt att veta, säger han.

Thomas Lundin rekommenderar den som ska skaffa hund att fundera vilken ras som passar. Ta sedan en valpkurs på några månader. Då får du lära dig hur hunden fungerar och hunden får träffa andra hundar och lära sig umgås med dem i grupp.
– Har du problem med din hund så sök hjälp. Det är aldrig för sent, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om