Fler äldre väljer att vaccinera sig
Drygt 60 procent av ålderspensionärerna i Uppsala län har vaccinerat sig mot influensa. Det är en markant ökning jämfört med tidigare år. I fjol låg siffran på drygt 35 procent. Hittills har endast fem fall av influensa konstaterats i länet.
- Det här är tredje året som vi gör en kampanj för att fler ska vaccinera sig mot influensan. Inför den här säsongen skickade vi för första gången ut ett meddelande till alla ålderspensionärer. Det är nog förklaringen, säger Staffan Sylvan.
I brevet poängteras vikten av att vaccinera sig mot influensa och allvarlig lunginflammation.
Låg siffra
Hittills har dock endast var tredje person under 65 år som tillhör en medicinsk riskgrupp vaccinerat sig. Och det är något som bekymrar smittskyddsläkaren.
- Det är en förvånansvärt låg siffra och det är absolut inte tillfredsställande. Täckningsgraden för ålderspensionärer som tillhör en riskgrupp är dubbelt så hög, omkring 70 procent, säger Staffan Sylvan.
Någon snar lösning på problemet finns inte. Men enligt Staffan Sylvan kanske det är möjligt för husläkarmottagningarna att skicka ut ett informationsbrev om vikten av att vaccinera sig till alla under 65 år som tillhör en medicinsk riskgrupp.
Lindrig influensa
Enligt Staffan Sylvan är årets influensa en relativ lindrig variant. Men trots det finns goda skäl för vaccination, det gäller särskilt dem som tillhör en medicinsk riskgrupp. Och än är det inte för sent att vaccinera sig.
- Oftast avråder vi vaccination när influensasäsongen tagit fart, men vi verkar inte vara där ännu, säger Staffan Sylvan.
UNT-fakta:
Säsongens influensa har fått namnet Wellington. Den ingår inte i det vaccin som använts under hösten, men är ändå tillräckligt likt den vaccinstam som ingår för att vaccinet ska skydda.
Vaccinering mot influensa är gratis i nio landsting. I Uppsala län kostar en vaccinering mot influensa 140 kronor. Vaccin mot följdsjukdom, en allvarlig lunginflammation, kostar ytterligare 100 kronor. Den senare behöver dock endast tas var sjätte eller sjunde år.
Det är främst äldre och personer med hjärt- och lungsjukdomar som är riskzonen. För dem kan sjukdomen få allvarliga följder och ibland vara dödlig. Landstingets målsättning är att så många som möjligt i riskgrupperna ska vaccinera sig.
Sedan tre år pågår en studie i Uppsala läns landsting över hur många som vårdats och även avlidit till följd av influensa. Ett av studiens syfte är att jämföra sjuklighet och dödlighet mellan dem som vaccinerats och icke vaccinerats mot influensa och lunginflammation.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!