Förra året skedde 2500 fallolyckor bland personer över 63 år som ledde till sjukhusbesök, enligt statistik från Uppsala läns landsting. Det är fler än sex personer per dag.
– Befolkningen blir äldre och äldre och ju äldre vi blir desto sjukare hinner vi bli. Vi behöver förebygga att folk inte ska ramla eftersom det orsakar så mycket lidande, säger projektledaren Frida Högberg.
Trots att det är fem gånger fler som dör till följd av fallolyckor än vad som dör i trafiken saknas en strategi för att hantera fallolyckor, anser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det är deras nationella satsning som Uppsala kommun har byggt den egna kampanjen STÅ UPPsala utifrån.
Den här veckan finns kommunen ute på bland annat träffpunkter och delar ut informationsblad med åtta konkreta tips på vad seniorer själva kan göra för att minska riskerna.
De allra flesta fallolyckorna sker i hemmet. Enkla saker som att röja undan lösa mattor och sladdar och att ha bra belysning är därför enkla men effektiva åtgärder. Det är också bra att träna balansen och att äta mat som innehåller D-vitamin och kalcium.
Men det är inte bara insatser som den äldre själv kan påverka som behövs, menar Jan Ask, ordförande för Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd (UPS).
– Kampanjen skrapar bara på ytan. Först och främst måste regeringen sätta upp en nollvision. Vårdpersonal måste också sätta sig ner och gå igenom de äldres mediciner. Det behövs ett riktat samarbete mellan landsting och kommun.