Fler äldre har rätt till tandvård hemma

Sju tusen gamla och funktionshindrade i Uppsala län har rätt att få sin tandhälsa bedömd i hemmet. Men landstinget når bara cirka 40 procent av dem i dag. Många som vårdas av anhöriga känner inte till rättigheten.

Uppsala2006-01-18 00:00
Den uppsökande verksamheten infördes för sex år sedan i samband med den nya tandvårdsreformen och gav 180 000 gamla och funktionshindrade i landet rätt att få tandvård till samman kostnad som ett vanligt läkarbesök. De har dessutom rätt att få en bedömning av munhälsan en gång per år. Socialstyrelsen, som har utvärderat reformen, konstaterar dock att knappt hälften har fått en munhälsobedömning. Det är "otillfredsställande".
I Uppsala län uppskattas 7000 personer har rätt till en årlig bedömning. Hittills har landstinget bara lyckats nå 39 procent av dom. De flesta bor i olika kommunala gruppboenden runt om i länet. Marie Louise Hagman Gustafsson är tandhygienist och ansvarig för folktandvårdens uppsökande verksamhet i Uppsala län. I dag besöker hon två nyinflyttade vid äldreboendet Aron i Nyby, Runar Thoresson och Karin Lundberg. Med lampa och spegel får de sina tänder undersökta.
— Jag tittar på den allmänna munhälsan och så att tandproteser inte sitter och skaver eller att patienten fått en infektion. De som behöver laga sina tänder remitterar jag vidare till en tandläkare, berättar Marie Louise Hagman Gustafsson.

Runar har inga problem. Hos Karin upptäcker Marie Louise en liten infektion. Vårdboendets personal får instruktion om hur de ska göra för att den ska läka. Varje patient får dessutom ett tandvårdskort där det framgår hur just deras munhygien ska skötas.
— Vi är tolv i länet som arbetar med undersökningarna. På ett år hinner vi med alla vi får kontakt med. Problemet är att få reda på vilka som har rätt till bedömning. Många känner inte till rättigheten alls och dom är svåra att nå, säger hon.
Enligt Socialstyrelsens granskning tackar elva procent nej till en bedömning.
— Det stora problemet är att nå de som vårdas av närstående. De omfattas inte av kommunens hemtjänst men gör likvärdiga insatser och har rätt till en bedömning, säger Kerstin Rollman vid landstingets beställarenhet.

UNT: Sköter kommunerna sig. Det är ju dom som ska rapportera vilka som är berättigade till en bedömning?
— Samarbetet med kommunerna i vårt län fungerar bra. Sedan 1,5 år har vi ett nätverk som träffas regelbundet. Men vi måste bli bättre på att tillsammans med kommunerna nå ut till både allmänhet, anhöriga, förvaltare och gode män.
Hundra procents täckning är Kerstin Rollman tveksam till att landstinget någonsin klarar.
— Det kommer nya personer in i systemet hela tiden så jag tror nog aldrig vi kan nå alla, säger hon.

FAKTA


Socialstyrelsen anser
- att en nationell informationsinsats måste göras.
- att kommunerna måste bli bättre på att uppskatta hur många som har behov av munhälsobedömningar.
- att regionala kunskapscentra skapas.
- att landstingen gör systematiska uppföljningar av verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!