Fler åker fast för a-kassefusk

Antalet arbetslösa som får nedsatt a-kassa ökar kraftigt i Uppsala län. Mer kontroll och systemet med friår leder till att arbetsförmedlingen upptäcker fler som fuskar eller ­bryter mot reglerna.

Uppsala2005-09-06 00:00
Fram till augusti i år hade arbetsförmedlingen gjort 148 rapporter till a-kassorna om misstänkta brott mot reglerna för utbetalning. Förra året gjordes bara 38 under samma tid.
Ökningen är kraftig i hela landet — plus 54 procent under första halvåret. Totalt ifrågasatte arbetsförmedlingarna rätten till a-kassa i 5 209 fall. Fortsätter utvecklingen i samma takt året ut kommer antalet underrättelser att uppgå till 10 500.
— Anledningen är att vi har fått tydligare krav från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, när det gäller kontrollfunktionen. Det innebär att vi ska se till att regelverket följs, säger Katarina Yng, strateg vid Arbetsförmedlingen i Uppsala.

Tackar nej till anvisat jobb
Kontrollerna visar att fler av dem som rapporteras får sin a-kassa ifrågasatt därför att de sagt nej till arbete som förmedlingen anvisat. Enligt färsk statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har gruppen ökat i Uppsala län från 15 procent under and­ra kvartalet förra året till 65 procent i år.
- Det beror på ökad kontroll men också på friårsplatserna som vi arbetat mycket med. När vi tillsätter dem har vi mer och bättre kontakt med arbetsgivarna. Det gör att vi lättare får reda på om en person sökt en aviserad friårsplats. Det är svårare när det gäller vanliga jobb, säger Katarina Yng.
Samtidigt minskar anmälningarna inom andra områden.

Fler deltar i program
Andelen som rapporterats för att de sagt nej till att delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program har minskat från 30 till 7 procent. De som inte söker jobb aktivt har minskat från 50 till 31 procent. Ingen säger längre nej till att
upprätta en individuell handlingsplan.

A-kassorna beslutar
Arbetsförmedlingens roll är dock bara att sköta kontrollen. Beslutet om ersättningen ska dras in eller sättas ned avgörs av de olika a-kassorna.
- I vårt län leder 87 procent av fallen till någon form av nedsättning. Genomsnittet för landet är 66 procent. Men det är inte så vanligt att en person blir av med hela ersättningen under ett visst antal dagar, säger Katarina Yng.

UNT-Fakta


A-kassans villkor
De här kraven måste arbetslösa uppfylla för att få a-kassa:
  • Vara arbetsför och oförhindrad att åta sig arbete i minst 17 timmar per vecka.
  • Vara beredd att ta erbjudet lämpligt arbete.
  • Vara anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.
  • Medverka till individuell handlingsplan.
  • Aktivt söka lämpligt arbete.



    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!