Fler äggdonatorer behövs
Akademiska sjukhuset söker fler äggdonatorer. Sedan äggdonation blev lagligt i Sverige för sex år sedan har intresset för metoden ökat hos barnlösa par.
En annan orsak till att man väljer att göra äggdonation, kan vara att kvinnan bär på en sjukdom som gör att risken att barnet skulle födas med en sjukdom är stor. För att få en äggdonation, måste paret ha försökt få barn i minst ett år.
Enligt Kjell Wånggren som är överläkare på reproduktionscentrum är många av kvinnorna som registrerat sig som äggdonatorer även blodgivare.
- Men eftersom vi sällan plockar ägg från samma donator mer än en gång, behövs fler donatorer, säger han.
För att få donera ägg måste man vara under 36 år, frisk och själv ha fått minst ett barn. Blodprover tas innan donationen för att försäkra att kvinnan inte bär på ärftliga sjukdomar. Donatorn får även berätta om familjeförhållanden, utbildning, intresse och yrke och lämna ett svartvitt foto. I Sverige har barnen nämligen rätt att få veta donatorns identitet.
På reproduktionscentrum i Uppsala görs ungefär 1 000 fertilitetsbehandlingar varje år. Innan en donation äter donatorn hormoner för att stimulera äggtillväxten. Det mogna ägget tas sedan ut med en nål. Samtidigt lämnar mannen i mottagarparet sperma för befruktning av ägget, som förs över till mottagarkvinnans livmoder efter två dagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!