Fler 90-åringar utan äldrevård
Ingrid Gustafsson är en av Uppsalas 90-åringar som klarar sig utan någon äldrevård. Förutom att ta hand om de dagliga sysslorna spelar hon också piano på äldreboenden.
Foto: Pelle Johansson
En av dem som inte har någon äldrevård alls är Ingrid Gustafsson, nyss fyllda 90 år. Hon handlar, lagar mat och städar själv. När UNT besöker henne i trean i Uppsala har hon avslutat flera timmars tvättning, strykning och mangling.
- Det går bra men jag blir trött och behöver vila efteråt. Jag är frisk och det är ju en förutsättning för att det ska gå bra, säger Ingrid Gustafsson.
I vardagsrummet står ett piano och hon berättar att hon brukar spela på pensionärsföreningen och på olika äldreboenden. Hon tycker om att träffa folk och att ha någon aktivitet inbokad vid sidan om de vanliga sysslorna. Större städning är det enda som Ingrid Gustafsson skulle behöva ha avlastning med.
- Jag skulle vilja ha hjälp med fönsterputs. Mina köksfönstren kärvar lite och det kan vara ganska tungt och besvärligt.
Ingrid Gustafssons två söner, som bor ganska nära, brukar hjälpa henne i hemmet i bland. Hon pekar på taklampan i hallen.
- Den är svår att byta glödlampa på, berättar hon.
På bara några år har de utan äldrevård, bland de allra äldsta i kommunen, blivit avsevärt fler. 2003 hade cirka 27 procent av alla över 90 år inte någon kommunal hjälp alls. Förra året hade den siffran stigit till 42 procent. På kommunens äldrekontor har man noterat förändringen men inte analyserat vad det kan bero på.
- Utan att ha gjort en djupare analys bedömer jag att vi fått en ökad andel 90-åringar som är friskare, säger Magnus Johannesson till förordnad uppdragschef på äldrekontoret.
De kommunala insatserna har inte minskat så kraftigt i någon av de andra åldersgrupperna över 65 år. I Äldrenämndens årsberättelse 2006, där de nya siffrorna presenterades, står det att nämnden har som mål att andelen personer som lever oberoende av kommunalt bistånd ska öka. Har kommunen gjort besparingar för de allra äldsta?
- Det finns inte i vårt koncept att vi skulle minska hjälpen till dem över 90 år utan det handlar om att fler klarar sig själva, säger Magnus Johannesson.
Men Lennart Sjöberg, ordförande i PRO Uppsala, håller inte med.
- De har ändrat reglerna de senaste åren och gör tuffare bedömningar nu. Det var helt klart lättare att få hjälp tidigare.
Carina Kumlin, chef för biståndsenheten på Äldrekontor, vill inte spekulera i förändringens orsker utan hon vill först kontrollera siffrorna och göra en djupare analys. Men hon bestrider att reglerna för att få äldrevård skulle ha blivit hårdare.
- Nej, det som har hänt är att antalet vårdboenden har minskat till slutet på förra året. Men nu har det börjat öka igen vilket är positivt, säger hon.
Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen har hjälpen för de äldsta minskat i alla län utom ett, Jämtlands län, under de senaste sex åren. Mest minskade hjälpen till de gamla i Stockholms län. Sedan år 2000 är den stora förändringen att antalet platser i landets äldreboenden har minskat med cirka 18 000. Däremot ökade antalet gamla som fick äldrevård med 14 000.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!