Fläsk och husdjur ökar risk för magsjuka

Att äta mat som tillagats av rått fläskkött, att ha hund eller katt i hemmet och att använda napp ökar risken för att små barn ska drabbas av besvärlig magsjuka orsakad av bakterien Yersinia enterocolitica.

Uppsala2008-10-15 05:00
Det framgår av en ny svensk studie, som är först i världen att kartlägga olika faktorer i miljön som kan bidra till att små barn smittas av denna "bortglömda" magsjukebakterie.
- Trots att yersinios är en relativt vanlig bakteriell magsjuka som kan drabba små barn har vi begränsade kunskaper om hur den sprids jämfört med till exempel salmonella- och campylobakter­infektioner, säger forskaren Sofia Boqvist vid avdelningen för bakteriologi- och livsmedelssäkerhet, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Den nya studien, som gjorts i samarbete med Smittskyddsinstitutet, omfattar 117 barn i åldrarna 0 till 6 år som haft magsjuka orsakad av yersiniabakterier och 339 magfriska jämförelsebarn i samma åldrar och från samma bostadsorter.
Barnens föräldrar har besvarat en enkät med frågor om barnen ätit olika livsmedel och andra faktorer i barnets miljö som skulle kunna vara smittkällor.
- De magsjuka barnen hade betydligt oftare än jämförelsebarnen ätit mat tillagad av rått fläskkött. De hade även oftare hund eller katt i hemmet. Det talar för att otillräckligt uppvärmt griskött och sällskapsdjur i hemmet kan vara smittkällor vid yersinios hos barn, säger Sofia Boqvist.

Framför allt för barn från två år och uppåt var kontakt med hund eller katt i hemmet en riskfaktor för yersiniainfektion. Före två års ålder var användning av napp betydligt vanligare bland de yersinia­infekterade barnen än bland barnen i kontrollgruppen.
- Det talar för att barn exempelvis kan smittas av yersiniabakterier som de fått på nappen när de tappat den på marken och sedan sugit på den, säger Sofia Boqvist.
Hälften av de magsjuka barnen i studien var yngre än två år.
- Varför yersinios oftare upptäcks hos de allra yngsta än hos något äldre barn är oklart. Möjligtvis kan det finnas ett samband med att små barn börjar äta samma mat som vuxna vid den åldern. Det verkar i vart fall inte bero på att föräldrarna är mer benägna att söka vård för de minsta. I så fall borde de yngsta ha haft lindrigare symtom, men så var inte fallet, säger Sofia Boqvist.

Varför just små barn är överrepresenterade är en fråga som bör studeras vidare, anser hon. Men redan nu tycker hon att det går att ge en del förebyggande råd utifrån resultaten av den nya studien.
- Några råd som föräldrarna själva kan tillämpa är att vara noggrann med värma upp fläskkött så att inga bakterier överlever, undvika att barnens nappar förorenas och att hålla koll på att barnen inte är alltför närgångna i sina kontakter med familjens hund eller katt, säger Sofia Boqvist.
Men hon framhåller även att producenter och distributörer har ett ansvar för att se till att halten yersiniabakterier i framför allt fläskprodukter är låg.
Den nya studien finns publicerad i nätupplagan av facktidskriften Epidemiology and Infection.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!