Så tacklar äldrevården värmeböljan under pandemin

Under flera dagar i veckan har temperaturen passerat 30-strecket. Samtidigt avråds äldreboenden från att använda fläktar, och svalka får vägas mot smittsäkerhet.

Värmen stiger utomhus och äldre personer är riskgrupp för värmestress. Samtidigt avråder Folkhälsomyndigheten från att använda fläktar på äldreboenden.

Värmen stiger utomhus och äldre personer är riskgrupp för värmestress. Samtidigt avråder Folkhälsomyndigheten från att använda fläktar på äldreboenden.

Foto: Johanna Färlin/TT/Montage

Uppsala2020-06-25 20:25

Prövningarna fortsätter när Sverige och Uppland översköljs av en rejäl värmebölja. Särskilt känsliga för detta är äldre personer, som är riskgrupper för både covid-19 och värmestress. Inom äldrevården behöver de två riskfaktorerna nu tacklas parallellt.

Samtidigt avråder Folkhälsomyndigheten från att använda fläktar i gemensamma utrymmen. Det finns en risk att fläktarna sprider droppsmitta i luften. På sin hemsida skriver myndigheten att kylsystem och luftkonditionering däremot går bra att använda och gärna ska finnas "där sårbara grupper bor och vistas". 

Så hur tacklar våra äldreboenden värmen under coronapandemin? 

I Valsätra ligger det kommunala äldreboendet Bernadotte, med cirka 80 boende. Verksamhetschef Pip Engkvist visar runt till bakgården, som är grön och lummig i junivärmen och där en ung anhörig är på besök hos sina nära. De sitter i trädgårdsstolar på gräsmattan, med rejäla avstånd och ansiktsmasker över mun och näsa. 

Bernadotte äldreboende har haft ett antal fall av covid-19 under våren, men hur många som avlidit går boendet inte ut med.

– Just nu är vi helt smittfria, berättar Pip Engkvist. 

Är du orolig för en ökad smittspridning i sommar? 

– Nej, vi kan vara utomhus mer nu och personalen kan basala hygienrutiner. 

Pip Engkvist säger att de äldre brukar klara värmen bra. 

– De boende sitter i skuggan utomhus och vi ser till att det finns chips, glass och kall dryck under dagarna. Värst är det nog för personalen, som jobbar i varm uniform och skyddsutrustning utan möjlighet att svalka sig med fläktar.

undefined
Pip Engkvist är verksamhetschef för äldreboendet Bernadotte. Hon är inte orolig inför sommarens värme. Boendet har lämnat en period av covidsmitta bakom sig och är just nu helt smittfria.

Upplever du att ni hamnat i en avvägning mellan svalka och smittsäkerhet? 

– Ja. Om vi behöver använda fläkt är vi tvungna att avskärma det området. Som tur är har vi tillgång till luftkonditionering.

Har det varit ensamt för de äldre under våren? 

– Ja, hemskt. Jag vet faktiskt inte vad som är värst, att vara svårt sjuk eller att inte få besök. 

Men inför sommaren känner sig Pip Engkvist hoppfull. När det är varmt utomhus blir besök från anhöriga möjligt. En plexiglasskiva ska sättas upp i trädgården, för att ytterligare påminna anhöriga om att hålla avståndet. 

Lennart, som bor på Bernadotte och gärna tar del av boendets aktiviteter såsom bowling och frågesport, håller med om att sommarvärmen brukar gå bra. 

– Jag har dragit ner persiennerna hos mig och ute sitter jag i skuggan. 

Är du orolig för fler fall av covid-19 i sommar? 

– Nej, jag är inte orolig. Jag har klarat mig bra under våren.

Uppsala kommun har över trettio vård- och omsorgsboenden för äldre, i kommunal och privat regi. De privata vårdaktörer som UNT har pratat med uppger att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. 

– I gemensamma utrymmen undviker vi fläktar, men just nu har vi ändå inga större aktiviteter i grupp på grund av corona, säger Ulla Tansen, affärsområdeschef för Vardaga. 

Lösningen som tycks allmänt rådande är att använda fläktar i de boendes egna rum. Fläkten stängs då av när personalen går in i rummet och dörren hålls stängd så länge fläkten är igång. 

Emad Hammoud, som är biträdande verksamhetschef för Attendos hemsjukvård i Uppsala, uppger att deras hemsjukvårdare försöker undvika att fläkten står på över huvud taget.

– Vi jobbar med att dra för gardiner och persienner och vädra på kvällarna, allt för att undvika fläktar.

Särskilda riskgrupper

På sin hemsida skriver Folkhälsomyndigheten att de grupper som har en nedsatt förmåga att reglera kroppstemperaturen är särskilt sårbara vid ihållande värme.

Dessa riskgrupper är:

Äldre

Kroniskt sjuka

Personer med funktionsnedsättning

Små barn och gravida

Personer som tar vissa mediciner som påverkar kroppens förmåga att anpassa kroppsvärme och vätskebalans, till exempel vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!