Fjuckby något att vara stolt över
Samtliga tre remissinstanser säger nej till en begäran från ortsbor i Fjuckby om en ändring av namnet till Fjukeby. Nu ligger avgörandet hos Lantmäteriverket.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Det var i höstas femton Fjuckbybor, som tröttnat på skämten kring ortens namn, lämnade in en ansökan om namnbyte. Ortsnamnet leder till tvetydiga associationer, hävdar de.
Riksantikvarieämbetet hänvisar i sitt avslag till en paragraf i kulturminneslagen från år 2000, som säger att hävdvunna ortnamn inte ska ändras utan starka skäl. Bybornas skäl är inte tillräckligt starka, anser man.
Leif Nilsson, namnvårdskonsulent på SOFI, är inne på samma linje
— Namnet Fjuckby finns med i dokument redan från 1300-talet, säger han.
Uppteckningar visar att byns namn tidigare uttalades "fjuppy", med betoning på båda stavelserna.
— Uttalet "fjukeby" finns inte, men den stavningen är ett av många, många alternativ.
Enligt Annette Torensjö, chef för ortnamnsfunktionen på Lantmäteriverket i Gävle, måste det finnas väldigt starka skäl för att gå emot remissinstansernas entydiga nej. Men det är möjligt att verket väljer att fråga samtliga fastighetsägare om deras åsikt, innan man fattar sitt beslut. Lantmäteriverkets beslut kan överklagas i länsrätten.
Enligt Annette Torensjö är det ytterst sällsynt att ortnamn ändras för att de anses opassande. Senast det hände var i början av 50-talet, när Kräkånger i Västerbotten tilläts byta namn till Lövsele.
På Riksantikvarieämbetet tycker man att namnet Fjuckby har en särpräglad form och egenskaper som borde ses som positiva, snarare än belastande. Leif Nilsson på Institutet för språk och fornminnen är inne på samma linje:
— Fjuckby är ett unikt namn i Sverige och världen. Det är något att vara stolt över. Här kan man verkligen tala om kulturhistoria, säger han, som för övrigt är ensam i landet om titeln namnvårdskonsulent.
Fjuckby kommer troligen av det fornsvenska verbet fjuka, som betyder ungefär yra omkring.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!