Fjärrvärmepriset har stigit med 63 procent

Fjärrvärmepriset i Uppsala har stigit med 63 procent sedan Vattenfall köpte Uppsala Energi av Uppsala kommun år 2000.

Uppsala2009-11-07 07:00
Skulle prisutvecklingen i stället ha sett ut som i Västerås hade uppvärmningsdelen i hyran för en genomsnittlig trerumslägenhet i Uppsala varit 244 kronor lägre i månaden. Och fjärrvärme­priset i Uppsala är i dag närmare tio procent över snittet i jämförbara städer.
- Vi har investerat över två miljarder den senaste tioårsperioden. Vi hade för lågt pris tidigare för att få lönsamhet i de här investeringarna. Men Vattenfall gjorde höjningen på ett mycket klumpigt sätt och kommunicerade inte nödvändigheten att höja priset. Och det är något vi lärt oss av. Nu försöker vi ha en dialog och öppen ekonomisk redovisning till våra kunder, säger Adrian Berg von Linde, chef för Vattenfall Värme i Uppsala.

Enligt statistiken för 2009 är det genomsnittliga fjärrvärmepriset i Uppsala 728 kronor per megawattimme, mycket nära riksgenomsnittet på 719 kronor per megawattimme.
Men fjärrvärmenät är dyra att bygga och i "gamla" fjärrvärme­kommuner med många anslutna hushåll är kostnaderna lägre. Jämför man de åtta kommuner som har mellan 112 000 och 190 000 invånare är priset i Uppsala inte alls som genomsnittet. Särskilt anmärkningsvärd blir skillnaden om man jämför med Västerås där priset är 522 kronor per mega­wattimme.
År 2000, innan Vattenfall köpt Uppsala Energi, var prisskillnaden mellan Uppsala och Västerås dock inte särskilt stor. Om pris­utvecklingen på fjärrvärme sedan år 2000 sett likadan ut i Upp­sala som i Västerås hade en familj i Uppsala betalat 2 932 kronor mindre­ om året för uppvärmningen av en genomsnittlig trerums­lägenhet på 78 kvadratmeter. Utslaget på hyran hade det inneburit 244 kronor mindre i månaden.

Men Adrian Berg von Linde tycker inte att jämförelsen mellan olika städer är rättvisande eftersom förutsättningarna skiljer sig så mycket.
Han säger att avkastningen de senaste åren inte nått upp till Vatten­falls mål på 10 procent på sysselsatt kapital. Årets prognos innebär en avkastning på 8 procent. I fjol var det 7,8 procent och 2007 4,5 procent. Investeringarna ökar möjligheterna till framtida intäkter. Men det gör också att det kapital man kräver en procentuell avkastning på ökar. I kapitalet ingår också köpesumman när Vattenfall köpte Uppsala Energi, vilket påverkar den avkastning man kräver i bolaget.
Den satsning man gjort på en turbin till sopförbränningsanläggningen gör att Vattenfall i fram­tiden kommer att kunna producera el i hela anläggningen i Uppsala, vilket talar för ett lägre pris.

Thomas Folkesson, som arbetat med att ta fram siffrorna i Nils Holgersson-utredningen kan inte ge något entydigt svar på varför fjärrvärmepriserna varierar så mycket runt om i landet. Fjärr­värme förs fram som det miljövänliga energi­alternativet. Men att locka fler att ansluta sig genom att ha lägre priser är inte branschens främsta­ mål.
- Branschen har som policy att prissätta efter alternativen. Extremen är Stockholm där man mycket tydligt kan se att de gjort kalkyler av vad alternativpriset är för att värma upp ett hus med bergvärmepumpar och pelletseldning. Men det avgörande är management och ägardirektiv i bolagen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om