Fjärrvärmepriser granskas efter Vattenfalls taxehöjningar i Uppsala

Prissättningen på fjärrvärme ska granskas efter de senaste årens kraftiga taxehöjningar i bland annat Uppsala. En arbetsgrupp ska försöka skapa regler som hindrar oskäliga prishöjningar.

Uppsala2005-06-03 00:00
Arbetsgruppen består av representanter från fjärrvärmeföretagen och de privata och allmännyttiga bostadsföretagen. Överläggningarna sker helt förutsättningslöst.
— Vi kommer att titta på om det går att hitta regler för att bedöma om ett fjärrvärmepris är oskäligt eller inte och hur en prövning av det ska gå till, säger Per-Åke Eriksson, vd för Fastighetsägarna Sverige.
I dag skiljer sig fjärrvärmepriserna mycket över landet. I Luleå kostar det 70 kronor per kvadratmeter att värma upp en bostad. I Stockholm nära det dubbla.
— I både Stockholm, Malmö och Uppsala har priserna stigit kraftigt sedan kommunerna sålt ut fjärrvärmeföretagen till privata energibolag som fått en monopolsituation. Där kommunerna äger råder ofta självkostnadsprincipen, säger Per-Åke Eriksson.

Vattenfall i Uppsala
Gunnar Wiberg, som representerar allmännyttan, Sabo, i arbetsgruppen, anser att Vattenfalls höjningar av fjärrvärmetaxan i just Uppsala är ett varnande exempel.
— Man höjde 37 procent på några år. Den planerade försäljningen av Gävle Energi stoppades när man såg effekterna. Prishöjningarna på fjärrvärme kan inte få bli hur kraftiga som helst, säger han.
Gunnar Wiberg poängterar att diskussionerna är öppna och utgången svår att sia om - men inte desto mindre viktig.
— Klara vi inte av att skapa ett system själva så kommer en statlig fjärrvärmenämnd att tillsättas. Där ska i så fall tvister om fjärrvärmetaxorna avgöras, säger han.

Återhållsamhet
Hur skälig eller oskälig en höjning är återstår att se. Enligt Per-Åke Eriksson vill fjärrvärmebolagen jämföra priset med vad det kostar att värma bostäder med pellets eller värmepumpar. Men de flesta fjärrvärmebolag i landet ligger i dag över de nivåerna.
— Det rimmar illa. Vi hoppas kunna komma fram till en samsyn om att återhållsamhet ska gälla. Det är viktigt för fastighetsägarna som inte kan ta ut kraftigt ökade fjärrvärmekostnader i och med att hyresmarknaden är reglerad, säger han.
Arbetsgruppen har utsetts av värmemarknadskommittén som är ett partssammansatt organ med representanter för fjärrvärmeproducenter, fastighetsägare och hyresgäster.
Den första november i år ska en första rapport presenteras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!