För tredje året i rad har intresseorganisationen Fastighetsägarna Mellansverige jämfört prisnivå, prisutveckling och miljöpåverkan hos tio fjärrleverantörer i mellersta Sverige.
Enligt deras rapport Fjärrvärme 2012 släpper fjärrvärmen från Vattenfalls anläggning i Uppsala ut tre gånger mer koldioxid än genomsnittet.
– I Uppsala utgörs en stor del av bränslet som används av torv, vilket är ett fossilt bränsle. Därför skjuter utsläppssiffran i höjden här, säger Andreas Sjöberg, marknadsansvarig på Fastighetsmäklarna Mellansverige och ansvarig för rapporten.
Adrian Berg von Linde, anläggningschef för Vattenfall i Uppsala, säger att användningen av torv som bränsla är ett arv från tiden när Uppsala Energi stod bakom fjärrvärmen.
– På 1980-talet konverterade Uppsala Energi sitt kraftvärmeverk från olja till torv. Då betraktades torv som ett bra och miljövänligt bränsle. Torvpannorna har en livslängd på 40 till 45 år, och vi kan inte byta pannor när de här fortfarande fungerar.
– Men det går även att elda trä i begränsad omfattning i de här pannorna, och vi arbetar med att öka andelen träbränsle med en procent varje år. På så sätt kan vi minska koldioxidutsläppen en aning.
Vattenfall har ägt fjärrvärmeverksamheten i Uppsala sedan år 2000. Enligt Fastighetsägarnas rapport har priset ökat med närmare 70 procent sedan dess.
– När vi började undersöka fjärrvärmen var det först frågan om pris vi var intresserade av. Sedan började vi även se på hur pass stor klimatpåverkan är. Då hoppades vi på att högre priser skulle innebära lägre koldioxidutsläpp. Men så ser det inte ut i Uppsala. Utsläppen är höga samtidigt som prisutvecklingen har varit kraftigt ökande, säger Andreas Sjöberg.
Nils Holgersson-undersökningen, som Fastighetsmäklarna har hämtat sina prisuppgifter ifrån, visar dock att kostnaden för fjärrvärme i Uppsala är något lägre än riksgenomsnittet. Snittpriset för hela landet ligger i dag på 147,7 kronor per kvadratmeter och år. Motsvarande pris i Uppsala är 147,16 kronor.
Enligt Adrian Berg von Linde skedde prisökningarna i Uppsala framför allt under Vattenfalls första fem år som ägare av fjärrvärmeverket.
– De första åren ökade priserna rätt mycket. Det berodde på att lönsamheten var låg och att vi hade stora investeringar framför oss. Men de senaste fem åren har prisökningen skett i takt med resten av landet, säger han.