Anna-Karin Hatt var inbjuden som talare när branschorganisationen Svensk Fjärrvärme inledde sitt årsmöte i Uppsala Konsert & Kongress.
– Förtroendefrågorna är väldigt viktiga. När en kund kopplat upp sig mot fjärrvärmen så är man helt i händerna på det lokala fjärrvärmeföretaget. Att slentrianmässigt höja priserna utan kunnderna får veta varför inte gångbart i framtiden, sade hon.
Anna-Karin Hatt sade också också att regeringen gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att ta fram en likabehandlingsprincip och en modell för hur prisförändringar ska prövas. Målet är att regeringen ska lägga fram en proposition till riksdagen i vår.
Förutom införandet av koldioxidskatten, som Sverige var först med i världen, har även utbyggnaden av fjärrvärme varit en av anledningarna till att Sverige lyckats gå från att 1970 varit en av de mest fossilberoende länderna inom OECD, till att bli ett av de länder som andra betraktar som ett föredöme när det gäller omställningen till förnybar energi, sade Anna-Karin Hatt och syftade bland annat på den amerikanske presidenten Barack Obamas intresse för frågorna vid sitt Sverigebesök tidigare i höst.
Uppsala är ett tydligt exempel på att hur fjärrvärmebranschen gått från fossila bränslen till att vinna energi ur avfall, sade Ann-Karin Hatt.
– Och nu tar ni ytterligare ett steg på den resan och till 2018 ersätter ert befintliga kraftvärmeverket med ett nytt som eldas med biobränslen, vilket kommer att minska koldioxidutsläppen från kommunen med en tredjedel.
Professor Sven Werner från högskolan i Halmstad berättade om från forskningsstudien Heat Roadmap Europe, som visar att EU kan nå klimatmålen både enklare och billigare med fjärrvärme.